Κουκουμάς: Το ΑΚΕΛ δεν στηρίζει την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού ούτε έμμεσους τρόπους

Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε οριστικά την πανδημία, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να τερματιστούν κάθε είδους περιοριστικά μέτρα που επιβαρύνουν και εξαντλούν την ανθρώπινη ψυχολογία, την κοινωνία και την οικονομική ζωή αναφέρεται σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά, για τα ζητήματα των εμβολιασμών και των rapid test.

«Το ΑΚΕΛ απευθύνει ξανά έκκληση σε όλους και όλες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Τα εμβόλια αποτελούν προϊόν συσσωρευμένης επιστημονικής γνώσης και όπλο της ανθρωπότητας το οποίο, και στο παρελθόν, έσωσε εκατομμύρια ζωές και εξάλειψε σειρά ασθενειών».

 

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι δεν στηρίζει ούτε την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, ούτε μέτρα και λογικές που παραπέμπουν σε άμεσο ή έμμεσο εξαναγκασμό σε εμβολιασμό, τονίζει ο κ. Κουκουμας.

«Αντίθετα, η κυβέρνηση όφειλε -και οφείλει και τώρα- να οργανώσει μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να απαντηθούν ανησυχίες και προβληματισμοί γύρω από τους εμβολιασμούς. Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να αξιοποιηθεί η επιστημονική κοινότητα και ο ιατρικός κόσμος της χώρας ώστε κάθε πολίτης να έχει αν είναι δυνατόν ατομική ενημέρωση. Είναι πρωτίστως, ευθύνη της κυβέρνησης να εργαστεί για να ξεπεραστεί η πόλωση μέσα στην κοινωνία γύρω από το ζήτημα».

 

«Πρέπει να είναι αυτονόητο βέβαια, ότι οι πολίτες που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, οφείλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Την ίδια ώρα, παραμένουν αναπάντητα ζητήματα σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της δωρεάν διενέργειας rapid test. Εργαζόμενοι και πολίτες από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα θα βρεθούν προφανώς σε δυσμενέστερη θέση. Επιπρόσθετα, η κατάργηση των δωρεάν rapid test συνεπάγεται ότι δεν θα μπορεί να αξιοποιηθούν, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό, ως μέτρο πρόληψης κατά της διάδοσης της πανδημίας, σε μια φάση μάλιστα, έξαρσης των κρουσμάτων. Ενόψει και της πορείας του εμβολιαστικού προγράμματος, το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει και να επαναξιολογήσει την σχετική απόφαση για τα rapid test».

 

«Το ΑΚΕΛ είχε και έχει τη θέση ότι ο αγώνας κατά της πανδημίας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί με πυξίδα τις κατευθύνσεις της επιστήμης. Με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με ατομική και κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη».

πηγή: διάλογος