Λίγο πριν το βιβλιοαφιέρωμα του καλοκαιριού…

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Λίγο πριν τις συγκεντρωτικές προτάσεις της στήλης για το καλοκαιρινό βιβλιοαφιέρωμα, διαβάσαμε και σας προτείνουμε δύο αξιόλογα βιβλία – το τελευταίο βιβλίο της Κατερίνας Μαλακατέ και το παιδικό βιβλίο γνώσεων της Στέλλας Κάσδαγλη που βραβεύτηκε πρόσφατα.

Κατερίνα Μαλακατέ, Χωρίς πρόσωπο, σελ. 328, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σε μια «κακή στιγμή», ο Διονύσης τινάζει τη ζωή του – πιο συγκεκριμένα το μισό του πρόσωπο – στον αέρα ρίχνοντας εξ επαφής στο σαγόνι του με μία καραμπίνα. Η ζωή του αλλάζει, μοιράζεται πλέον (όπως και οι αφηγηματικοί άξονες του βιβλίου) μεταξύ αναπολήσεων του παρελθόντος, των εσωστρεφών σκέψεων και της δράσης του παρόντος – καλείται τώρα να αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει τη νέα πραγματικότητα, να βρει το θάρρος να την αλλάξει μέσω αποκαταστατικών επεμβάσεων, έπειτα να αποδεχτεί τη νέα του ταυτότητα. Ο ήρωας της Μαλακατέ υπερβαίνει αναγκαστικά τον μικρόκοσμό του μέσα από τη μοίρα που τον υποχρεώνει να φτάσει ως την Αμερική, να υποβληθεί σε αναρίθμητες επεμβάσεις, να βγει από το καβούκι του στην πραγματική ζωή με τον πιο τραγικό τρόπο: είναι ένα φρικιό, ταυτότητά του είναι ακριβώς η έλλειψη αυτής, είναι ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο. Και στην εποχή των εικόνων, η εικόνα της μη εικόνας αποτελεί το έναυσμα για να του προσφερθεί βοήθεια. Σε μια αρένα που διψάει για θέαμα, ο Διονύσης υποχρεώνεται να γίνει πρωταγωνιστής ενός τηλεοπτικού freak show, ώστε να ευαισθητοποιήσει το αιμοδιψές κοινό και να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια για την επέμβαση που θα του (ξανα)αλλάξει τη ζωή. Η ευρηματική Κατερίνα Μαλακατέ επιλέγει για άλλη μια φορά ένα ασυνήθιστο θέμα (αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε τα προηγούμενα βιβλία της: Κανείς δεν θέλει να πεθάνει και Το σχέδιο) –μεταμόσχευση προσώπου, βιοηθική, φιλοσοφία της ασχήμιας – το ερευνά σε βάθος και το μετουσιώνει έντεχνα σε μία σπουδή της ανθρώπινης ταυτότητας στην ωριμότερη συγγραφικά προσπάθειά της. Με γραφή ακριβή, απέριττη, γροθιά δυνατή, καταφέρνει να δαμάσει ένα θέμα με δύσκολες προεκτάσεις και δημιουργεί ένα κείμενο-καμβά, που γίνεται αφετηρία αναστοχασμού για όλα όσα ορίζουν και απαρτίζουν την ταυτότητά μας. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Και για τους μικρούς φίλους της στήλης…

Στέλλα Κάσδαγλη, 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις και εσύ, σελ. 312, εκδ. ΠΑΤΑΚΗ

Mια ιδιαίτερη συλλογή ιστοριών, που αφηγούνται, μέσα από την ιδιαίτερη οπτική της Στέλλας Κάσδαγλη, τα επιτεύγματα ξεχωριστών γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο. Σε εποχές όπου οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να ορθώσουν το ανάστημά τους, υπήρξαν κάποιες αξιόλογες γυναίκες που το τόλμησαν: η Γρέις Χόππερ, η Μαρί Κιουρί, η Ισιδώρα Ντάνκαν, η Μαρία Κάλλας, μεταξύ άλλων, αναπολούν στιγμές της προσωπικής τους ζωής, αποτυχίες που τις πλήγωσαν και ταυτόχρονα τις δυνάμωσαν. Ιστορίες σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, που εμπνέουν και συγκινούν, αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές και περνούν μηνύματα ζωής. Συνοδεύονται από τα προσεγμένα και καλαίσθητα πορτρέτατηςΦωτεινής Τίκκου. Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

πηγή: postmodern