Λίβανος: Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό σε ένα μήνα

Οι ελλείψεις και η νομισματική κρίση στον Λίβανο ενδέχεται να προκαλέσουν την κατάρρευση του συστήματος υδροδότησης τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε η Unicef.

«Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, στον Λίβανο κινδυνεύουν πολύ γρήγορα να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό», τόνισε η Unicef σε ανακοίνωσή της.

Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ
Το κόστος συντήρησης που υπολογίζεται σε αμερικανικά δολάρια, η έλλειψη χρηματοδότησης και η κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης στον Λίβανο επηρεάζουν και την υδροδότηση, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Η Unicef εκτίμησε ότι οι περισσότερες αντλίες νερού θα σταματήσουν σταδιακά να λειτουργούν σε όλη τη χώρα τις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες», δήλωσε η Γουκίε Μόκουο, εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο.

Και «η απώλεια πρόσβασης σε νερό ενδέχεται να αναγκάσει τα νοικοκυριά να λάβουν εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις βασικές τους ανάγκες σε νερό, υγιεινή και καθαριότητα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάρρευση του Λιβάνου, που ξεκίνησε από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η διαφθορά και η κακοδιαχείριση, επεκτάθηκε γρήγορα σε όλους του τομείς της καθημερινότητας. Η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο τους τελευταίους 18 μήνες.

Ελλείψεις στα καύσιμα στον Λίβανο
Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση φτάνουν τις 23 ώρες ημερησίως, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών. Βασικά φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων εδώ και μήνες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία προειδοποίησαν χθες Πέμπτη ότι τα αποθέματά τους σε ηλεκτρική ενέργεια κινδυνεύουν «να εξαντληθούν τις επόμενες ώρες».
πηγή: iefimerida