Μα δεν έμεινε κανείς αδιάφθορος;

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Η απάτη, λαμογιά, η διαφθορά στις διάφορες μορφές της είναι σύμφυτες με τον χαρακτήρα μας. Είναι συστατικό του DNA μας. Έτσι δεν μας εκπλήσσει τίποτε και κανένας πλέον. Όποια θέση κι αν κατέχει, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται. Αντίθετα έκπληξη είναι αν κάποιος που αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα, είτε αιρετό, είτε κατόπιν διορισμού, αποφεύγει να εμπλακεί σε ζητήματα διαφθοράς και καταδολίευσης.

Η αποκάλυψη της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ύστερα από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά τον κανόνα. Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για πιθανή απάτη ύψους σχεδόν €5 εκ. την οποία διερευνά η OLAF και αφορά χορηγήσεις σε εταιρείες του τέως Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών από ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, από την συγκεκριμένη υπόθεση προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος. Παρακολουθείστε τι δήλωσε:

«Η OLAF διερευνά πιθανή απάτη, ύψους σχεδόν €5 εκ., για χορηγήσεις σε εταιρείες του τέως Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών από ευρωπαϊκά κονδύλια, μετά από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ενδεχομένως αυτό το ποσό να απαιτήσει η ΕΕ να επιστραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά το πέρας της διερεύνησης ή να αφαιρεθεί από μελλοντικές επιδοτήσεις.

Σε σχέση με την πολιτική πτυχή του θέματος, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που φαίνεται να εμπλέκεται, ο κ. Παπαδούρης, είχε διοριστεί ως Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ είχε επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί σύγκρουση συμφέροντος. Επιπλέον, τρεις υπάλληλοι των εταιρειών του είχαν εργοδοτηθεί από το Προεδρικό ως σύμβουλοι του Επίτροπου. Το ερώτημα είναι ποιου τα συμφέροντα υπηρετούσαν; Του Κράτους ή τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του εργοδότη τους;

Απαντώ και σε τοποθετήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας για το θέμα της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, οι οποίες μας λυπούν αφάνταστα. Ξεκαθαρίζω ότι ουδόλως μας εκφράζουν. Η Επιτροπή Ελέγχου οφείλει να υπερασπίζεται τη διαφάνεια και όχι να κατηγοριοποιεί τα σκάνδαλα ανάλογα με το πόσα εκατομμύρια αφορά η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Στην προκειμένη €5 εκ.

Η απάτη είναι απάτη και ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής δεν εξυπηρετούν τη διαφάνεια και τον έλεγχο που είναι και ο σκοπός της Επιτροπής. Αν δεν ήθελε να συζητηθεί η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ας μην την έβαζε στην ημερήσια διάταξη.»

Ειλικρινά διερωτόμαστε πού βαδίζουμε. Απορούμε με συμπεριφορές αξιωματούχων που τάχθηκαν να υπηρετήσουν δήθεν το δημόσιο καλό. Αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου, των παιδιών μας. Σε ποια κοινωνία και ποιο κράτος θα ζήσουν. Παρατηρούμε ότι η διαφθορά τείνει να θεσμοθετηθεί. Οι εξαγγελίες και διακηρύξεις περί πάταξής της μόνο ειρωνικά μειδιάματα προκαλούν πια. Οι πολίτες, ο λαός δεν πιστεύει τίποτε και δεν εμπιστεύεται κανένα. Κι αυτό είναι το χειρότερο γιατί από τη στιγμή που ο πολίτης παύει να έχει εμπιστοσύνη σε θεσμούς και στους φορείς τους η αποσάθρωση των πάντων πρέπει να θεωρείται δεδομένη με όλα τα συνεπακόλουθα σε όλες της εκφάνσεις της ζωής μας. Χρειαζόμαστε έναν Ηρακλή για να καθαρίσει τον στάβλο. Μόνο που ο στάβλος είναι εδώ αλλά ο Ηρακλής δεν φαίνεται κι ούτε προβλέπεται ότι θα εμφανισθεί στο προσεχές μέλλον.