Μας εγκαταλείπουν στη μοίρα μας

«Ο στόχος μας ήταν η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο στόχος αυτός μπορώ να πω επετεύχθη παρά τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη. Είναι σημαντικό ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία καταδίκασαν απερίφραστα τις τουρκικές εξαγγελίες». Την εκπληκτική αυτή δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της μητρός πατρίδας κ. Νίκος Δένδιας. Και πρόσθεσε και κάτι πιο… παρηγορητικό:

«Κατέστη επίσης σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά θα υπάρξουν επιπτώσεις».

Μα αν πραγματικά αυτός είναι ο στόχος μας, στόχος της Κύπρου και της Ελλάδας, να εισπράσσουμε ψηφίσματα και δηλώσεις καταδίκης της Τουρκίας τότε το μέλλον μας είναι περισσότερο από μαύρο. Δεν γίνεται κύριοι ηγέτες του ελληνισμού, στη Λευκωσία και την Αθήνα, οι Τούρκοι να κάνουν καθημερινά βήματα πλήρους τουρκοποίησης της Κύπρου και εσείς να έχετε στόχο να εξασφαλίζετε καταδίκες των τουρκικών ενεργειών. Αν δεν το πήρατε είδηση η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και μισό αιώνα, κατέχει και εκτουρκίζει σταδιακά το 40% του νησιού και απειλεί καθημερινά και το υπόλοιπο. Θα μας πείτε πώς θα ελευθερώσουμε τα χωριά και τις πόλεις μας; Θα μας πείτε πώς θα αποτρέψουμε τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας; Αυτό είναι το ζητούμενο. Από ψηφίσματα και καταδίκες χορτάσαμε. Έχουμε στην κατοχή τόσα πολλά, αλλά κανένα από αυτά δεν βοήθησε να φύγει έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης, δεν συνέβαλε να ελευθερωθεί έστω και μια ίντσα κυπριακού εδάφους, δεν επέτρεψε να επιστρέψει έστω και ένας πρόσφυγας  στο σπίτι του.

Είναι απογοητευτικό να ακούμε ότι η πολιτική Αθήνα και Λευκωσία περιορίζεται μόνο στη συλλογή ψηφισμάτων. Από τη στιγμή που καθημερινά έχουμε επαφές των δυο πρωτευουσών, συναντήσεις των ηγεσιών των δύο χωρών και συνεχείς διακηρύξεις περί συντονισμού στην αντιμετώπιση της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής, μας λυπούν τέτοιες δηλώσεις που προφανώς εκφράζουν τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα. Είναι σαν να μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε με τους Τούρκους κι ας αρκεστούμε με ό,τι μας επιτρέπουν να έχουμε.