Μια παράσταση χωρίς αντίκρυσμα

Δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μην καταδικάζει τα επεισόδια, τα έκτροπα, τις ζημιές και τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος ΔΙΑΣ καθώς και τους εκβιασμούς και τις απειλές κατά εργαζομένων, δημοσιογράφων και άλλων στο συγκρότημα. Τα καταδικάζουμε και μεις, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και ζητούμε, αν θέλετε απαιτούμε, από την πολιτεία να εντοπίσει και να τιμωρήσει με τις αυστηρότερες ποινές που προνοεί ο νόμος, τους ενόχους.

Η προστασία της περιουσίας και της ζωής των πολιτών είναι υπέρτατο καθήκον ενός ευνομούμενου κράτους. Είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή. Πολύ περισσότερο όταν αυτό έχει να κάνει με λειτουργούς του τύπου και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην περίπτωση αυτή το κράτος έχει αυξημένες υποχρεώσεις να εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες για την άσκηση του λειτουργήματος της απρόσκοπτης και ανεπηρέαστης ροής ειδήσεων και πληροφοριών. Έτσι θεωρούμε καθόλα απαραίτητη, πρέπουσα και επιβεβλημένη την έκφραση καταδίκης από τη μια της επίθεσης που δέχτηκε το συγκρότημα του ΔΙΑ και από την άλλη της  υποστήριξης που το συγκρότημα και οι εργαζόμενοι σε αυτό, έτυχαν από όλο το φάσμα της κοινωνίας με προεξάρχοντα τον πολιτικό κόσμο του τόπου.

Τούτων λεχθέντων όμως, θα επισημάνουμε το στοιχείο της υπερβολής που παρατηρήθηκε εκ μέρους των πολιτικών. Αυτό που είδαμε χτες δεν ήταν παρά ένα θέατρο. Μια καλοστημένη θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ηγεσία των κομμάτων και άλλων πολιτικών παραγόντων. Όλοι αυτή με τη σειρά και προγραμματισμένα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΔΙΑ και    μαζί και η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Είδαμε τα μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής, να συνωθούνται, να στριμώχνει ο ένας τον άλλο για να χωρέσουν στο τηλεοπτικό κάδρο.   Παρέλασαν όλοι, ο ένας μετά τον άλλο σαν στρατιωτάκια σε διατεταγμένη αποστολή, από τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος και με τη σειρά τους προέβησαν και στις απαραίτητες δηλώσεις υποστήριξης. Αλήθεια τι πρόσφερε αυτή η εικόνα; Τι ήθελαν να αποδείξουν; Στη δική μας οπτική αυτό που κατάφεραν ήταν να ενισχύσουν την άποψη που επικρατεί στην κοινωνία περί διαπλοκής και αλληλοκάλυψης πολιτικών και ΜΜΕ. Αυτό που πέτυχαν είναι να προσθέσουν σ’ αυτά που ο κόσμος πιστεύει για καλόπιασμα των πολιτικών προς τα μίντια για να έχουν την εύνοια, την προβολή και την κάλυψή τους. Ενίσχυσαν τις κατά καιρούς δικές τους καταγγελίες για ύπαρξη στους τηλεοπτικούς σταθμούς λίστας με κομμένους και μη πολιτικούς.

Θα επαναλάβουμε ότι υπερβολική και αχρείαστη ήταν η παρέλαση των πολιτικών μπροστά από τη διεύθυνση του ΔΙΑ, ωσάν να είχαν να περάσουν κάποιες εξετάσεις. Ωσάν να ήθελαν να δώσουν διαπιστευτήρια. Καμμιά δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί για όσα είδαμε χτες. Δεν χρειαζόταν και δεν απαιτείτο όλη εκείνη η θεατρική παράσταση για να δείξουν τη στήριξή τους  στο συγκεκριμένο μέσο για την επίθεση που δέχθηκε. Αυτό που χρειάζεται και που από καιρό όφειλαν να είχαν πράξει, είναι να φροντίσουν να λειτουργούν και να εφαρμόζονται οι νόμοι αντικειμενικά και δίκαια και να εξασφαλίσουν την αξιοκρατία στα σώματα ασφαλείας έτσι ώστε ο καθένας χωρίς δικαιολογίες και αφορμές, να κάνει στο ακέραιο το καθήκον του έχοντας επικεφαλής τους ικανότερους.