Μηνύματα τριμερούς προς Τουρκία

Ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία τόσο όσον αφορά το Κυπριακό και τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, όσο και για την πειρατική δράση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο έστειλαν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, από την Αθήνα όπου πραγματοποιήθηκε χθες η Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών.

Οι εργασίες της τριμερούς στην ελληνική πρωτεύουσα έκλεισαν χθες με την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες μέσω της οποίας διαμήνυσαν προς την Άγκυρα πως μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της περιοχής. Κάλεσαν παράλληλα μέσα από τη κοινή δήλωσή τους, όλες τις χώρες της περιοχής να σεβασθούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τον σκοπό αυτό, οι Ηγέτες τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Πέραν όμως των αναφορών τους που έχουν ως αποδέχτη το τουρκικό κράτος για τις τουρκικές έκνομες ενέργειες του και την πολιτική έντασης που ακολουθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στην κοινή δήλωση γίνεται αναφορά και στις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι και την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισαν τη στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο. Τόνισαν παράλληλα ότι όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρέπει να σταματήσουν.

Οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισαν, επίσης, ότι μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά, επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.

Στο πλαίσιο της κοινής τους δήλωσης, οι ηγέτες των τριών χωρών εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να προωθήσουν και να στηρίξουν υπάρχουσες συνέργειες σε όλους τους οικονομικούς τομείς και ενθαρρύνουν ενεργά νέες προσπάθειες, αξιοποιώντας τη δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού των χωρών για να υπερκεράσουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι περιορισμοί λόγω Covid.

Υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία της γεωγραφικής εγγύτητας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς τους, οι οποίες προσφέρουν τεράστιο δυναμικό για τη βελτίωση της συνεργασίας σε καίριους τομείς προτεραιότητας, που περιλαμβάνουν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, το εμπόριο, την επισιτιστική ασφάλεια, τον τουρισμό, την ενέργεια, τη γεωργία, το νερό, το περιβάλλον, την υγειονομική περίθαλψη, τις επενδύσεις και την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών. Συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τομεακές συναντήσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σχεδίων, προσφέροντας στα έθνη τους άφθονες ευκαιρίες να επιτύχουν τριμερείς στόχους αξιοποιώντας τη στρατηγική εταιρική σχέση μας.

Επιπλέον, οι ηγέτες επανέλαβαν τη στήριξή τους για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης βάσει της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, που διασφαλίζουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, ζώντας ειρηνικά δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ, εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον σημαντικό ρόλο της Α.Μ. Βασιλέως Abdullah II ibn Al Hussein, Θεματοφύλακα των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, στη διαφύλαξη των ιερών προσκυνημάτων και τη διατήρηση του νομικού και ιστορικού status-quo σε αυτά.

Οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν ισχυρή δέσμευση για την αντιμετώπιση της κοινής απειλής της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με στόχο την παγίωση των παγκόσμιων προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της βασικής πλατφόρμας, της πρωτοβουλίας της Διαδικασίας της Άκαμπα, την οποία ίδρυσε η Α.Μ. Βασιλιάς Abdullah II ibn Al Hussein, για περαιτέρω αντιμετώπιση διαφόρων πτυχών συναφώς, μέσω της εμβάθυνσης της κατανόησης των βασικών αιτίων του βίαιου εξτρεμισμού και των υποκείμενων παραγόντων του, και λαμβάνοντας υπόψη αυξανόμενες προκλήσεις, όπως η κατάχρηση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Όσον αφορά στη Λιβύη, εξέφρασαν δέσμευση σε μια πολιτική λύση που τερματίζει τη σύγκρουση στη Λιβύη επί τη βάσει των αποφάσεων 2570 και 2571 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και αποφασιστικότητα να βοηθήσουν στην αποκατάσταση σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στη Λιβύη.

Επιπλέον, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, η οποία εόρτασε πρόσφατα την 25η επέτειό της, και εκτίμησαν ιδιαίτερα τον ρόλο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) συναφώς.

Οι ηγέτες προέβησαν σε μια επισκόπηση της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί σε όλο το εύρος της εταιρικής σχέσης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής και υπουργικών συναντήσεων και συμφώνησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τρόπους για να αξιοποιήσουν και να υλοποιήσουν τα αποτελέσματά τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τη σημασία της μόνιμης γραμματείας που συνεστήθη στη Λευκωσία και του κομβικού ρόλου της στη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Προώθηση συνεργιών σε νευραλγικούς τομείς

Ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση ίδρυσης Μόνιμης Γραμματείας τριμερών στη Λευκωσία

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας σε μια σειρά νευραλγικών τομέων, καθώς και η προώθηση περαιτέρω συνεργιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου των τριών χωρών που διεξήχθη χθες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν αλ Χουσεΐν.

«Η συνάντηση αντανακλά ξεκάθαρα τη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των συνεργειών μας, προς όφελος των χωρών και των λαών μας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του. Στο ίδιο πλαίσιο της υψηλής σημασίας που αποδίδεται στις τριμερείς συνεργασίες, ο Πρόεδρος ενέταξε και την απόφαση ίδρυσης μόνιμης Γραμματείας τριμερών μηχανισμών στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού, σημείωσε ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πρόσφατες εξελίξεις και συγκεκριμένα για τις παράνομες δηλώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων. Πρόκειται για «μια ανακοίνωση που καταδικάστηκε ισχυρά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάλεσε στην άμεση άρση της, καθώς και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», είπε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Βασιλιά της Ιορδανίας για τη «θέση αρχών της Ιορδανίας αναφορικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, ευθυγραμμισμένης με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών». Στην ίδια κατεύθυνση, ευχαρίστησε και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από την πλευρά του τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Ιορδανία. «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να αναπτύξουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και στο επίπεδο της ασφάλειας», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τα Βαρώσια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «απαράδεκτες εξελίξεις, οι οποίες είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 23 Ιουλίου.

Περαιτέρω, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και γενικότερα τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν αλ Χουσεΐν εξήρε ως ιδιαίτερα θερμή τη σχέση των τριών χωρών, επισημαίνοντας ότι η πανδημία έδειξε πόσο αλληλεξαρτώμενα είναι τα έθνη.

«Είμαστε έθνη που μοιραζόμαστε την Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν ζωτικό ρόλο, επιδιώκοντας την περαιτέρω συνεργασία», τόνισε.

Philenews