Μόνο αποκούμπι η απόφαση του Σ. Α.

Ασφαλώς η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο και τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων, μόνο ικανοποίηση μπορεί να αποφέρει. Ιδιαίτερα το γεγονός της ονομαστικής αναφοράς στην τουρκική πλευρά πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο και το ουσιαστικό όμως, είναι πώς αναιρούνται οι αποφάσεις των Τούρκων για το Βαρώσι και πώς προλαμβάνονται άλλες παρόμοιες ενέργειες. Πώς θα πειστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς της, που είναι ξεκάθαροι. Για να μη μιλήσουμε και το πιο ουσιαστικό. Την επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της.

Σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν απαντήσεις. Κανένας στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν είναι σε θέση να μας πει τι θα γίνει, αν μπορεί να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό ας μην εφησυχάζουμε και να αυτοϊκανοποιούμαστε με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο δρόμος είναι μακρύς και τραχύς. Ήδη οι Τούρκοι με τις αντιδράσεις τους στην απόφαση βροντοφωνάζουν ότι δεν έχουν καμιά διάθεση να συμμορφωθούν με την απόφαση. Αντίθετα εμμένουν στις θέσεις τους. απορρίπτοντας την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιλούν και πάλι για πραγματικότητες στο νησί, για επικράτεια της ΤΔΒΚ και προκλητικά υποστηρίζουν ότι «Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της ΤΔΒΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια, σέβονται τα περιουσιακά δικαιώματα και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι υπεράνω των περιουσιακών και κυριαρχικών δικαιωμάτων». Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «δέχθηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, παραδεχόμενη ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση». Αυτό, συνεχίζει, ισχύει εξίσου και για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που «υποστήριζαν την ανομία εκείνη την εποχή».

Αυτή είναι η Τουρκία. Αρνείται να δεχθεί έστω διαπραγμάτευση του θέματος και εμμένει στις ακραίες θέσεις και την επεκτατική πολιτική της Αυτό δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις και κατά συνέπεια και δυσκολίες στην πλευρά μας να βρει διεξόδους. Η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι παρά μια μικρή ανάσα. Το βουνό είναι μπροστά μας και πρέπει να το ανεβούμε. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις πιέζουν. Χρόνος δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει πίεση. Ακόμα και οι Βαρωσιώτες δικαιολογημένα, πιέζουν και απαιτούν να βρεθούν διέξοδοι. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο πόθος της επιστροφής είναι πιο δυνατός και πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα.