«Μπήκαν μέσα, καίγεται η πύλη» – «Ρε παιδιά, θα πεθάνω»

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Sigma διεκόπη, με τα ουρλιαχτά και τους κρότους να φτάνουν έως τους δέκτες των τηλεθεατών. Οι εργαζόμενοι έτρεξαν να κρυφτούν. Το στούντιο και η αίθουσα σύναξης ερήμωσαν. Στο προαύλιο τουλάχιστον πέντε οχήματα (τα περισσότερα ανήκουν στον σταθμό) φλέγονταν, ενώ πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και στον χώρο υποδοχής. Παντού θρύψαλα, σπασμένα παράθυρα και τζαμαρίες. Το κτήριο τελούσε υπό διάλυση. Ο πανικός επικράτησε. Τις σκηνές τρόμου που βίωσαν οι εργαζόμενοι του εκδοτικού συγκροτήματος Δίας περιγράφουν οι μάρτυρες – δημοσιογράφοι του. 

Πρωταγωνιστής ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων, Νέστορας Βασιλείου, ο οποίος την ώρα της αιματηρής επίθεσης και των βανδαλισμών ήταν στον “αέρα”. «Όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο είναι τα ουρλιαχτά των συναδέλφων μου από το control. Άκουγα τους θορύβους από τους βανδαλισμούς. Έσπαγαν πράγματα. Η μεγάλη μου έγνοια ήταν οι συνάδελφοι μου και ιδίως ο Δημήτρης στην πύλη και η Ευδοκία στο τηλεφωνικό κέντρο. Εμείς στο στούντιο, είχαμε και μια βαριά πόρτα να μας προστατεύει. Από θαύμα δεν χάσαμε ανθρώπους και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα».

Όπως περιέγραψε o κ. Βασιλείου, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, στο δελτίο βρίσκονταν στο σκέλος της πανδημίας και είχαν ολοκληρώσει την παρουσίαση της είδησης για τη διαμαρτυρία πολιτών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. «Εκείνα τα δευτερόλεπτα ακούω τον σκηνοθέτη να μου λέει από το control “Είναι εδώ!”. Λίγο αργότερα αποφάσισα να απευθύνω έκκληση στην Αστυνομία, διότι μου μετέφεραν ότι μπήκαν μέσα, ότι καίγεται η πύλη, καίγονται αυτοκίνητα. Σκέφτηκα πως χάθηκε το παιχνίδι και ότι θα είχαμε και χειρότερα».

Το δελτίο ειδήσεων διεκόπη.

Γιώτα Κούμουρου: «Τρέχαμε στους διαδρόμους»

Τη βία που αντιμετώπισαν κατά την επίθεση, περιέγραψε λίγο μετά το περιστατικό η δημοσιογράφος Γιώτα Κούμουρου. «Τα όσα ζήσαμε δεν περιγράφονται με λόγια. Βρισκόμασταν στον πάνω όροφο, στην αίθουσα σύνταξης και προσπαθούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε το ψωμί μας. Στο σπίτι υπάρχει οικογένεια και άνθρωποι που μας περιμένουν. Οι κουκουλοφόροι έσπαγαν τα πάντα. Πιστεύαμε ότι θα μείνουν μόνο στον κάτω όροφο. Εκείνοι, όμως, σε όποιο παράθυρο έβλεπαν φως έριχναν κροτίδες, πέτρες, καρέκλες. Τρέχαμε μέσα στους διαδρόμους για να βρούμε κάποιο μέρος να είμαστε ασφαλείς. Μια συνάδελφος βγήκε στο παράθυρο για να τους πει να μην μας πειράξουν εμάς και τις περιουσίες μας (τα οχήματα μας)».

«Φώναζα υπάρχει μια γυναίκα εδώ. Δεν συγκινήθηκε κανείς»

Ανεξίτηλη θα μείνει η εισβολή των βανδάλων στο χώρο υποδοχής του Sigma, ανέφερε ο αρχισυντάκτης του δελτίου ειδήσεων, Κυριάκος Πενηνταέξ. «Η κυρία Ευδοκία, η οποία εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο ήταν στο πάτωμα. Κοκαλωμένη, πάνω στα γυαλιά και γεμάτη αίματα. Τρεις από αυτούς τους ανεγκέφαλους αλήτες, ήταν από πάνω της και έσπαγαν γυαλιά και αντικείμενα, πετούσαν πέτρες. Τους φώναζα ότι υπάρχει μια γυναίκα εδώ. Δεν συγκινήθηκε κανείς τους. Συνέχιζαν να σπάνε». Ο κ. Πενηνταέξ υπογράμμισε την απουσία αστυνομικής παρέμβασης, καθώς, όπως σημείωσε, είχαν λάβει ήδη από τις 8:15 μήνυμα πως οι διαδηλωτές κινούνταν προς το συγκρότημα ΔΙΑΣ.

«Ρε παιδιά θα πεθάνω»

Αντιμέτωπος με βαναυσότητα, βία ακόμη και το θάνατο ήρθε ο φύλακας της πύλης του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Δημήτρης Σκούρος, τον οποίο βάνδαλοι προσπάθησαν να κάψουν ζωντανό. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σκούρος αντικρίζει το θάνατο, καθώς τέτοιες μέρες το 1974 πολεμούσε στον Άγιο Ιλαρίωνα. Ο ίδιος ήταν καταδρομέας, πολεμιστής στον Πενταδάκτυλο με τον ηρωικό Ταγματάρχη Γεώργιο Κατσάνη. Όπως σημείωσαν οι δημοσιογράφοι του ΔΙΑΣ, ο άνθρωπος αυτός πριν από 47 χρόνια, μάζευε νεκρούς συμπολεμιστές του πάνω στα βουνά, ενώ και ο ίδιος κουβαλά μια σφαίρα από τον Αττίλα στο σώμα του.

Λίγο μετά την αιματηρή επίθεση, ο κ. Σκούρος περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν μπροστά από την πύλη του σταθμού. «Είχαμε πληροφορίες ότι θα έρθουν εδώ και πήραμε τα μέτρα μας. Είχαμε έρθει από τις 15:00 και κλειδώσαμε το συγκρότημα παντού. Γύρω στις 20:00 έφτασαν δύο αστυνομικοί με μοτοσυκλέτες και με ρώτησαν εάν είναι ασφαλισμένο το συγκρότημα. Τους είπα ναι και έφυγαν. Εν τω μεταξύ ο όχλος ήταν πάνω στο round about και ερχόταν προς εμάς. Μπήκαν, σπρώξανε τις πόρτες που ήταν ασφαλισμένες με αλυσίδες, έσπασαν το μπετόν και μπήκαν μέσα».

Όπως περιγράφει, το πρώτο που κτύπησε ο όχλος ήταν η πύλη. «Έριξαν φωτοβολίδα μέσα. Πήρε φωτιά η Πύλη. Έκλεισα, τότε τον γενικό διακόπτη για να μην προχωρήσει το κακό. Μου έκλεισαν την πόρτα από πίσω και δεν με άφηναν να βγω έξω. Τους λέω “ρε παιδιά θα πεθάνω” και μου απάντησαν “ρε π@@@φασίστα τσουρουλόπαιδο”. Αυτά ήταν τα λόγια τους. “Να πεθάνετε όλοι. Και εσύ και ο Τσουρούλης. Είσαστε φασίστες”».

O κ. Σκούρος μη έχοντας άλλη διαφυγή και για να γλυτώσει τη ζωή του, έπιασε τον πυροσβεστήρα, έσπασε ο ίδιος το τζάμι και βγήκε έξω. Έφυγε από την πίσω πύλη. «Ήταν όλοι με πέτρες, με τούβλα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι κρατούσαν πάνω τους. Όλοι με κουκούλες», πρόσθεσε.

Philenews