«Ο εμβολιασμός δεν θα λύσει το πρόβλημα στα σχολεία»

Αύριο το βράδυ θα συνεδριάσει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για να αποφασίσει για το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών. Στη συνεδρίαση μάλιστα, κλήθηκε και θα συμμετέχει ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολιασμών αλλά και εκπρόσωποι της Παιδιατρικής Εταιρείας η παρουσία των οποίων κρίνεται απαραίτητη. 

Πάντως χθες, τόσο ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Χρίστος Πέτρου, όσο και ο επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ξεκαθάρισαν σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών δεν πρόκειται να εξαφανίσει όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στις σχολικές μονάδες», με τον Χρίστο Πέτρου να εξαπολύει μάλιστα επίθεση κατά συγκεκριμένων λειτουργών ή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για ελλιπή ενημέρωση και συντονισμό μεταξύ αρμοδίων Υπηρεσιών.

Επί της ουσίας του ζητήματος του εμβολιασμού των παιδιών, ο κ. Πέτρου παρουσιάστηκε μάλλον επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «πρέπει πρώτα να λάβουμε υπόψη μας διάφορες παραμέτρους».  «Αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε τις ομάδες του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών και προχωράμε με προτεραιότητα. Προτεραιότητα σίγουρα θα πάρουν οι ομάδες που παρουσιάζουν περισσότερη κινητικότητα. Άρα μιλάμε για τα παιδιά άνω των 16 ετών. Μετά έχουμε παιδιά που είναι ευπαθή και παιδιά που συμβιώνουν με ευπαθή και ευάλωτα άτομα».

Αυτό, είπε, ο κ. Πέτρου, «είναι μια τακτική που ακολουθείται και από άλλες χώρες οι οποίες αποφάσισαν να προχωρήσουν μεν στον εμβολιασμό των μικρότερων ηλικιών αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες». «Αυτό λοιπόν που λέω, είναι ότι πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, όπου συμμετέχουν και οι παιδίατροι και να δούμε με ανοικτά μυαλά, ποια δεδομένα έχουμε και μετά να λάβουμε αποφάσεις», είπε και πρόσθεσε, «υπάρχει ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η κ. Πανά (Ζωή- Δωροθέα Πανά, μέλος της ΣΕΕ). Τα στοιχεία, που καταγράφονται σε αυτό το πρόγραμμα δεν τα είχαμε ποτέ στη διάθεση μας. Επιστημονικά δεδομένα από αυτό το πρόγραμμα δεν τα έχουμε». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «και οι διάφορες υπηρεσίες και οι διάφορες επιτροπές, επιστημονικές ή μη, εντός των πλαισίων του υπουργείου Υγείας πρέπει να συνεννοούνται μεταξύ τους. Είμαστε πολλοί σύμβουλοι, αλλά δυστυχώς υπάρχει έλλειψη αλληλοενημέρωσης και συντονισμού».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, σε σχέση με την επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι «δεν πρέπει να είναι παράγοντας καθοριστικός το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Με τον εμβολιασμό των παιδιών, δεν τελειώνει το θέμα των σχολείων. Είναι και άλλες ομάδες που εμπλέκονται, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και το να εμβολιάσουμε τα παιδιά 12-15 δεν θα λύσει το πρόβλημα για να ανοίξουν τα σχολεία. Χρειάζονται και άλλα μέτρα και μια συνολική πολιτική που να συνδυάζει τον εμβολιασμό με άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Πρέπει να δούμε και λίγο μπροστά και να μην αντιμετωπίζουμε μια μια τις καταστάσεις αλλά να τις δούμε και σφαιρικά και να υπάρχει και συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για να δούμε και το πώς θα επανέλθουμε στα σχολεία».

Την ίδια άποψη σε σχέση με την σύνδεση που επιχειρείται, κυρίως από την Κυβέρνηση μεταξύ του εμβολιασμού των παιδιών και της επαναλειτουργίας των σχολείων, εξέφρασε και ο επικεφαλής της ΣΕΕ λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει το ζήτημα του εμβολιασμού να εμπλακεί με τις αποφάσεις για εφαρμογή μέτρων στα σχολεία, ούτε ο εμβολιασμός να χρησιμοποιηθεί ως απειλή για κλείσιμο». Δυστυχώς, είπε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης, «επηρεάστηκαν δύο εκπαιδευτικές χρονιές, βιώσαμε έντονες στιγμές με το θέμα του οριζόντιου κλεισίματος σχολείων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλη ζημιά στην παιδεία και στο μέλλον των παιδιών μας».

Κάνοντας επίσης λόγο για ελλιπή ενημέρωση, ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «η έλλειψη επαρκών δεδομένων που να αφορούν σε μετάδοση μεταξύ παιδιών και σε σχολικές μονάδες, είναι επίσης κάτι που έχουμε τονίσει, εν αναμονή σχετικών στοιχείων εδώ και μήνες από τα άτομα που είχαν εμπλακεί στο ζήτημα των σχολείων από την αρχή της πανδημίας».

Παράλληλα όμως, πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τους κατά καιρούς χειρισμούς σε σχέση με τον εμβολιασμό γενικά, «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων που δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις για εμβολιασμό, δίνοντας έτσι το περιθώριο σε κάποιους, να σπεύδουν να περάσουν τη συζήτηση σε άλλη ηλικιακή ομάδα για να ενισχυθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης».

Σημείωσε επίσης ότι «ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων ενηλίκων, είναι και οι ίδιοι γονείς. Άρα έχουμε δύο σημαντικά ζητήματα: από τη μία, την αναζήτηση τρόπων να ενισχυθεί ο εμβολιασμός των ενηλίκων και από την άλλη, την εξασφάλιση ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει σύμφωνα με αυτό που προστάζει η ιατρική ηθική».

Στο 63,2% οι πλήρως εμβολιασμένοι – Γύρω στις 200.000 ενήλικες ανεμβολίαστοι 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας, μέχρι την Δευτέρα, είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου, το 72,2% του ενήλικου πληθυσμού (18+), ενώ ποσοστό 63,5% του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.

Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνεται ότι 199.312 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά επαρχία, όπως φαίνεται και στον συνημμένο χάρτη, η Πάφος εξακολουθεί να έχει την πρωτιά με ποσοστό 81,4% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθούν οι επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 78,4% και 72,7% αντίστοιχα και η επαρχία Λεμεσού με 70,3%. Το πιο χαμηλό ποσοστό παραμένει στην επαρχία Λάρνακας με 66,4%.

Στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης παγκύπρια έγιναν από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου συνολικά 6.894 εμβολιασμοί.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης (τουλάχιστον μια δόση), καταγράφονται στις ηλικιακές ομάδες των ατόμων 80 ετών και άνω (95%), 70-79 (94,3%), 60-69 (86%) και 40-49 (81,2%). Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για τα άτομα 50-59 ετών είναι 78.5% ενώ για τα παιδιά 16-17 ετών 25,7%.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ευαγόρας Ταμπούρης, ανέφερε ότι μέσω των Κέντρων Walk-in, «διεκπεραιώνονται γύρω στους 5.000-6.000 εμβολιασμούς ημερησίως».

Σημείωσε μάλιστα, ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις «ένας μεγάλος αριθμός πολιτών αναμένει τις άδειες του καλοκαιριού για να προχωρήσει σε εμβολιασμό, γεγονός που προσμετράται ως προς τις εκτιμήσεις για κάλυψη του στόχου του 70%, γύρω στις 20 Αυγούστου».

Ανέφερε παράλληλα πως σε σχέση με τα walk-in, «αναμένεται να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο τώρα. Μέσα από τα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, να μπορεί να προσέρχεται μεγαλύτερος αριθμός, τύπου walk-in, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερους αριθμούς».

Σημείωσε καταληκτικά πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έγκριση της εν λόγω πρότασης, και θα προχωρήσουν ανάλογα.

Philenews