Ο εμβολιασμός παιδιών 12-15 επί τάπητος στη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή

Ξανά στο τραπέζι, τον εμβολιασμό των παιδιών 12 εώς 15 ετών βάζει σήμερα η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή σε ειδική συνεδρίαση όπου θα παρακαθίσει. Στην κρίσιμη συνεδρία παρούσα θα είναι και η Παιδιατρική εταιρεία δια των εκπροσώπων της με την αποψή της να χαρακτηρίζεται ως καίριας σημασίας. 

«‘Ηδη εξετάζεται πολύ προσεχτικά το ζήτημα με παρακολούθηση όλης της βιβλιογραφίας και όλων των επίσημων συστάσεων από τους υγειονομικούς φορείς τόσο σε Ευρώπη όσο και Αμερική και επομένως αύριο θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε. Μια παράμετρος είναι η λειτουργικότητα των εκπαιδευτικών μονάδων. Επαρκή δεδομένα θεωρούμε ότι υπάρχουν με επαρκή τεκμηρίωση για την ασφάλεια των εμβολίων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρίας Κύπρου Μιχάλης Αναστασιάδης.

Πάντως τις προηγούμενες μέρες εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους επιστήμονες όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών και είναι γι` αυτό που τον δύσκολο αυτό γρίφο θα κληθεί να τον απαντήσει η κυβέρνηση, έχοντας βεβαίως υπόψιν της τις συστάσεις των αρμοδίων.

«Θα πρέπει να περιμένουμε διότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σε τεράστιους αριθμούς παιδιών για να κρίνουμε απόλυτα και θα μπορούσαμε για τις 12-14 ετών να περιμένουμε ακόμα λίγο», ήταν η επισήμανση στο OMEGA της Μαρίας Κολιού.

Εκεί που φαίνεται να υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων είναι στον εμβολιασμό των παιδιών του λυκείου, δηλαδή των ηλικιών 15 και άνω αφού σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η συμπεριφορά τους απέναντι στον ιο δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τους ενήλικες. Μάλιστα είναι και ηλικίες με αυξημένη κινητικότητα άρα και μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης και μετάδοσης.

«Ο άλλος ο λόγος ο βασικότατος λόγος είναι ότι είναι κρίμα να ξαναχάσουν την χρονιά τους τα παιδιά του λυκείου γι` αυτό δικαιολογείται απόλυτα η ηλικία 15-17 χρονών να εμβολιαστούν στη φάση αυτή γιατί πραγματικά καθορίζεται η καριέρα τους και η ζωή τους αν χάσουν την χρονιά στη φάση αυτή», είπε η κυρία Κολιού.

Με κάποιους άλλους επιστήμονες να εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη προσέγγιση που θα θωρακίζει τα σχολεία αφού σε αυτά θα διακινούνται γονείς και καθηγητές που ίσως να είνα ανεμβολίαστοι. Μετά και την αυριανή σύσκεψη οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν την Παρασκευή στο Υπουργικό συμβούλιο.