Ο κλέψας του κλέψαντος στη νήσο των αγίων

Είναι εμπεδωμένο βαθιά στη συνείδηση του πολίτη ότι ζούμε σ’ ένα κράτος όπου κυριαρχεί η διαφθορά και η ιδιοτέλεια. Είναι πεποίθηση και του τελευταίου πολίτη ότι μια δράκα προνομιούχων, έχουν τη δυνατότητα να λυμαίνονται τα δημόσια ταμεία. Να διορίζονται σε θέσεις και αξιώματα. Να απολαμβάνουν αδιανόητα για τον μέσο πολίτη προνόμια, οικονομικά και άλλα. Είναι μια κατάσταση που ναι μεν έχει επισημανθεί και στιγματισθεί από πολλούς, εδώ και χρόνια αλλά θεραπεία δεν υπάρχει. Αντίθετα το φαινόμενο συνεχίζει και εμβαθύνει προκαλώντας αγανάκτηση και οργή στον κόσμο που ωστόσο δεν έχει και πολλές επιλογές για αντίδραση. Τη μια και μοναδική που έχει, την επιλογή τίμιων και άφθαρτων προσώπων στα κρατικά αξιώματα τη σπαταλά ψηφίζοντας του ίδιους και τους ίδιους. Έτσι καμιά βελτίωση δεν υπάρχει. Και φθάσαμε στο σήμερα για να είμαστε μάρτυρες της πλήρους εξάρθρωσης των θεσμών με αποτέλεσμα να βιώνουμε καθημερινά σκάνδαλα. Το καθένα που αποκαλύπτεται είναι πιο μεγάλο από το προηγούμενο.

Τέτοιες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο που ακόμα και ο κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι να παραδέχονται ότι ζούμε σ’ ένα κράτος διαφθοράς, σ’ ένα κράτος που ορθά χαρακτηρίζεται «κλεφτοκράτος» χωρίς να υπάρχει ίχνος υπερβολής.

Πρόσφατα η γνωστή δικηγόρος και με μακρά υπηρεσία στην πολιτική Ελένη Βραχίμη ωθούμενη από όσα αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό σε άρθρο της στον «Φιλελεύθερο» αναφέρεται στο θέμα και διαπιστώνει:

«Και σήμερα έχουμε πιάσει πάτο παντού. Σκάνδαλα μεγάλα, μέτρια και μικρά. Όποια πέτρα σηκώσεις έχει σκάνδαλο από κάτω. Το ΧΑΚ, τα τοξικά ομόλογα, τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση αέρα, το κούρεμα των καταθέσεων, ο συνεργατισμός, στα δημαρχεία, στον φόρο εισοδήματος, στο Κτηματολόγιο, στις τουρκοκυπριακές περιουσίες, τα χρυσά διαβατήρια με τις τεράστιες μίζες που έφτασαν και μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και με δικηγόρους μπλεγμένους ατομικά και ο Γενικός Εισαγγελέας να δηλώνει ότι η διαφθορά έχει καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο και αδυνατεί να κάνει οτιδήποτε. Και μια Δικαιοσύνη που χωλαίνει, γιατί οι λειτουργοί της έχουν διορισθεί με τη μέθοδο, ο δικός μου, ο δικός σου, ο δικός του.
Τι πρέπει να κάνουμε; Να δημιουργήσουμε ένα κράτος από την αρχή βασισμένο στις ηθικές αξίες και κάθε ένας να έχει τη θέση που του αξίζει κάνοντας πράξη το δόγμα οι άριστοι των αρίστων».

Μπορεί η κ. Βραχίμη να επιχείρησε να κωδικοποιήσει τομείς και υπηρεσίες όπου παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς, υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος και αθέμιτος και εύκολος πλουτισμός. Όμως ο κατάλογος που παραθέτει είναι ελλιπέστατος. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα που μπορούν να εντοπισθούν. Καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια και καινούρια στοιχεία που αποδεικνύουν το πάρτι που γίνεται σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη. Μόλις τo προηγούμενο έτος,  με την επίσημη σφραγίδα του Γενικού Ελεγκτή δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τις απολαβές ειδικών γιατρών που απασχολούνται στο ΓΕΣΥ. Είδαμε απολαβές που προκαλούν ίλιγγο. Μηνιαίες απολαβές που ο μέσος πολίτης πρέπει να εργάζεται μια ζωή και πάλι είναι αμφίβολο αν θα τις πάρει.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι μίζες και η υπερτιμολόγηση προσφορών για δημόσια έργα, οι μεγαλοδικηγόροι που έκαναν κτήμα τους  τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, η ασυδοσία που επικρατεί στην κρατική μηχανή με την κατασπατάληση πόρων και δημιουργία αχρείαστων θέσεων, το στήσιμο μηχανισμών και υπηρεσιών (όπως το φαινόμενο με τους λεγόμενους Επιτρόπους – όχι όλους), αμφιβόλου χρησιμότητας αλλά σίγουρης σπατάλης δημόσιου χρήματος με τους διορισμούς ημετέρων και το βόλεμα κομματικών φίλων και κουμπάρων.

Τα φαινόμενα αυτά έχουν επισημανθεί πολλάκις στο παρελθόν αλλά δεν παρατηρήθηκε καμιά κίνηση βελτίωσης. Αντίθετα όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η κατάσταση χειροτερεύει με αποτέλεσμα ακόμα και διεθνείς οργανισμοί να κατατάσσουν την Κύπρο στις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο κατάλογο με τις πιο διεφθαρμένες χώρες χωρίς αυτό να συγκινεί τους ηγέτες και όσους γενικά έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Δεν αρκεί, ούτε βελτιώνεται η κατάσταση αν κατά καιρούς είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ο Γενικός Εισαγγελέας, είτε ο Γενικός Ελεγκτής ευκαιριακά αναφέρονται στη διαφθορά στον τόπο και την ανάγκη για αλλαγή πλεύση. Από διαπιστώσεις έχουμε χορτάσει. Χρειάζονται μέτρα, το γρηγορότερο και αποτελεσματικά. Ο πολίτης, ο φορολογούμενος, βαρέθηκε να πληρώνει από την τσέπη του όλη αυτή τη διαφθορά και τη σπατάλη.