Οι εισηγήσεις της ΣΕΕ για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

Επιστολή, με εισηγήσεις, σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών και άνω, απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, λίγο πριν τις κρίσιμες αποφάσεις του Υπουργικού.

Όπως πληροφορούμαστε η ΣΕΕ εισηγείται αρχικά όπως αρχίσουν εμβολιασμοί με Comirnaty λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας.

Εισηγείται, ακόμη, όπως δοθεί έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ευάλωτα ή διαβιούν ή έχουν συχνή επαφή με ευάλωτους ενήλικες (πχ ανοσοκατασταλμένους).

Περαιτέρω προτείνει την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων ενημέρωσης και διαχείρισης του κινδύνου από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και την Παιδιατρική Εταιρεία και τα μέλη της ΣΕΕ, με σκοπό την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στο εμβόλιο και την αξία του και την απάντηση στις ανησυχίες που ενδεχομένως να έχουν οι γονείς/κηδεμόνες.

Εισηγείται ακόμη την προετοιμασία επικοινωνιακού πλάνου διαχείρισης και επικοινωνίας σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας σε παιδί, ενώ ζητά την άμεση καταγραφή δεδομένων και την χαρτογράφηση του ποσοστού εμβολιασμένων γονέων και εκπαιδευτικών.

Η ΣΕΕ επισημαίνει επίσης ότι:

– Κεντρικό ρόλο έχει ο παιδίατρος, τόσο στη συζήτηση και ενημέρωση για τον εμβολιασμό, όσο και για την παρακολούθηση σε περίπτωση οποιασδήποτε ανεπιθύμητης ενέργειας μετά τον εμβολιασμό.

– Η απόφαση για εμβολιασμό των παιδιών έχει ξεκάθαρα σκοπό την προστασία των ίδιων των παιδιών από τη νόσο.

–  Αυτονόητη θεωρείται η τακτική παροχή πληροφοριών, με τη μορφή αναφορών ή τακτικών ενημερώσεων, τόσο προς στην επιστημονική κοινότητα όσο και προς το κοινό, σε σχέση με: αριθμό κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών, μετάδοση μεταξύ παιδιών, μετάδοση στα παιδιά από τους ενήλικες, εμβολιαστική κάλυψη παιδιών ανά ηλικία, έγκαιρη φαρμακοεπαγρύπνιση και αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών, εμβολιαστική κάλυψη εκπαιδευτικών.