Οι φιέστες του Δήμου Λευκωσίας

Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής στενότητας, ο Δήμος Λευκωσίας επιλέγει να αναλώνεται σε φιέστες και πανηγύρια. Να πραγματοποιεί εγκαίνια και να διαφημίζει έργα, υπαρκτά και ανύπαρκτα. Χτες για παράδειγμα ο Δήμος Λευκωσίας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης γιόρτασαν και πανηγύρισαν για την αποπεράτωση της αναμόρφωσης της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση. Μια οδική αρτηρία που εδώ και μήνες είχε δοθεί στην κυκλοφορία, κάτι εξάλλου που είχε διαφημιστεί τότε.

Κι όμως χτες Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 ο κ. Γιωρκάτζης θεώρησε καλό να στήσει πανηγύρι και να προσκαλέσει μάλιστα και τον υπουργό Συγκοινωνιών για να δει και να θαυμάσει την αναμορφωμένη λεωφόρο. Όταν μιλούμε για λεωφόρο, όταν μιλούμε για εγκαίνια μιας λεωφόρου, ο ακροατής φαντάζεται κάτι σπουδαίο, κάτι σημαντικό. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Εδώ αναφερόμαστε σε ένα δρόμο μήκους λιγότερο από 400 μέτρων. Κι όμως ο κ. Δήμαρχος θεώρησε καλό να οργανώσει φιέστες, να ξοδέψει χρήμα και χρόνο, να κινητοποιήσει ανθρώπινο δυναμικό που δούλευε ακόμα και την παραμονή των εγκαινίων για να είναι όλα τέλεια, αφού θα παρίστατο ολόκληρος Υπουργός.

Μα για ένα τέτοιο έργο άξιζε τον κόπο όλος αυτός ο συναγερμός; Την απάντηση ίσως τη δώσει το γεγονός ότι βρισκόμαστε λιγότερο από πέντε μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ίσως πάλι να είναι μια απάντηση στην οργή και αγανάκτηση των κατοίκων, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών που εδώ και χρόνια ο Δήμαρχος τους ταλαιπωρεί και τους οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό αφού κατάφερε να κάνει την πρωτεύουσα μια πόλη νεκρή από οικονομική δραστηριότητα.

Χρειάστηκαν εγκαίνια γιατί σύμφωνα τις ευρηματικές ανακοινώσεις του Δήμου πρόκειται «για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο το οποίο αναβαθμίζει την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αισθητική της πολυσύχναστης λεωφόρου διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα της με προστασία των μεγάλων δέντρων και ενίσχυση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις. Επί της λεωφόρου έχουν ήδη φυτευτεί 90 ώριμα δέντρα, αναρριχητικά και καλλωπιστικά φυτά.»

Κι όταν είδαμε τις χτεσινές φιέστες διερωτήθηκαμε τι μας περιμένει όταν λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές ο κ. Δήμαρχος θα θελήσει να εγκαινιάσει και την πλατεία Ελευθερίας. Αλήθεια τι γίνεται με το έργο; Τέλειωσε; Παραδόθηκε; Πάντως ο κ. Γιωρκάτζης μερικές τουλάχιστον φορές στο παρελθόν είχε ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για αποπεράτωση της πλατείας, κάτι που δεν τηρήθηκε. Θα αναμένουμε. Άλλωστε χρόνια τώρα κάνουμε υπομονή για ένα έργο που έπρεπε να είχε τελειώσει πριν αρκετά τέρμινα.