Όλα ρευστά με εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μεταρρύθμιση και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνε πακέτο. Τα κόμματα ένα-ένα αρχίζουν δειλά-δειλά την προεργασία τους ενόψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα, ενώ ήδη κάποιοι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν να ανακοινώσουν υποψηφιότητα για να προκαταλάβουν τις αποφάσεις.

Την ίδια ώρα βάζουν πίεση στην Κυβέρνηση για να τους κοινοποιήσει το συντομότερο τις τελικές προτάσεις για μεταρρύθμιση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών. Ωστόσο το περιθώριο για την Κυβέρνηση δεν πάει πέραν των πρώτων εβδομάδων του Σεπτεμβρίου.

Το «κλειδί» όμως για τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει αυτή τη στιγμή την πίεση για να φέρει ενώπιον της Βουλής πρόταση για το πώς προτίθεται να προχωρήσει με το θέμα των εκλογών. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, δήλωσε στον «Φ» ότι προτίθεται να επανέλθει σύντομα για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοικησης επαναφέροντας τα τρία νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση. Με βάση τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, θα πρέπει να υπάρξει αναβολή των εκλογών με παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για την Κυβέρνηση είναι όπως τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εγκριθούν από τη Βουλή και η μεταρρύθμιση υλοποιηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Μάιο του 2024. Χρονικό σημείο όπου καθορίζεται για πραγματοποίηση των εκλογών.

Η Κυβέρνηση προτίθεται μέσω του υπ. Εσωτερικών να προχωρήσει σε ένα νέο κύκλο επαφών και συζητήσεων με τα κόμματα για το θέμα, προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν προθέσεις και να βρεθεί η μαγική συνταγή για να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση, καθώς είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εγκριθούν στο πλαίσιο τουΣχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατέθεσε η Δημοκρατίαστην ΕΕ. Όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός Εσωτερικών προέβη σε ενέργειες προς τις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο παράτασης ή μερική υιοθέτησης της μεταρρύθμισης, συνάντησε όμως την άρνηση τους και την επιμονή για υλοποίηση ολόκληρου του πακέτου και των τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων.

Από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), η θέση είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προχωρούν κανονικά με τις εκλογές, ασκώντας ωστόσο πίεση προς την Κυβέρνηση για να λάβει αποφάσεις. Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει και την διεξαγωγή εκλογών περιορισμένης θητείας 2,5 χρόνων. Η Κυβέρνηση δεν είναι αρνητική, ωστόσο φαίνεται ότι πλέον η ιδέα της αναβολής των εκλογών μετά και τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών κερδίζει έδαφος στα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Αφήνουν ωστόσο την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Κυβέρνηση Τα κόμματα που παρουσιάζονται θετικά στο σενάριο της αναβολής αναμένουν από την Κυβέρνηση να καταθέσει μία φόρμουλα η οποία να λέει ότι για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής της μεταρρύθμισης, προτείνει αναβολή των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ετοιμότητα από μέρους τους, να περάσουν μία τέτοια πρόταση από τη Βουλή.

Σίγουρα μέχρι τον Σεπτέμβριο το σκηνικό θα πρέπει να έχει ήδη ξεκαθαρίσει. Τότε θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Στην πρώτη συνεδρία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θα είναι παρών και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, όπως έχει προγραμματιστεί για να γίνει μία πρώτη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που εκκρεμούν στη Βουλή και αφορούν το υπουργείο.

Στην περίπτωση που τελικά επικρατήσει είτε το σενάριο για εκλογές περιορισμένης θητείας είτε για αναβολή και παράταση της υφιστάμενης θητείας, αυτό σημαίνει ότι τον Μάιο του 2024 θα έχουμε ξανά εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ήταν η αρχική σκέψη. Βέβαια στην περίπτωση αυτή υπάρχουν επιφυλάξεις από πλευράς Υπηρεσίας Εκλογών που θεωρεί ότι πρακτικά θα είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων λόγω της φύσης των εκλογών με τους πολλούς σταυρούς προτίμησης για τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια καθώς και για Σχολικές Εφορείες. Μέχρι στιγμής, πάντως, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προχώρησαν σε ανακοινώσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα.

Όσον αφορά τον Δημοκρατικό Συναγερμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της περασμένης βδομάδας, η τελευταία μέρα για υποβολή υποψηφιότητας από ενδιαφερόμενα μέλη του Κόμματος για τα ψηφοδέλτια των Δημοτικών Συμβούλων και Σχολικών Εφόρων, ήταν χθες. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αν οι ενδιαφερόμενοι είναι λιγότεροι από τον αριθμό των διαθέσιμων εδρών, το Πολιτικό Γραφείο δύναται να παρατείνει την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είτε να συμπληρώσει τις θέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον με υποψήφιους της δικής του επιλογής

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας, έχουν τα μέλη που έχουν εγγραφεί στο Κεντρικό Μητρώο Μελών μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 και εφόσον είναι τακτοποιημένες οι οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Κόμμα.

Οι ημερομηνίες για τις υποψηφιότητες στα Κοινοτικά Συμβούλια καθώς και περαιτέρω λεπτομέρειες σε σχέση με την επιλογή υποψήφιων δημάρχων θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο ΑΚΕΛ επίσης, η κάθε Επαρχιακή Επιτροπή του κόμματος ανακοίνωσε σύμφωνα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας του Κόμματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι δέχεται προτάσεις για υποψήφιους δημάρχους/κοινοτάρχες, δημοτικούς/κοινοτικούς συμβούλους και σχολικούς εφόρους για τους δήμους και κοινότητες της επαρχίας.

Philenews