Όπου 10 και πάνω SafePass – «Ναι» στον εμβολιασμό 12-15 ετών

Με προτάσεις για ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις στο SafePass, αλλά και αυστηροποίηση των μέτρων που εφαρμόζονται σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές, μεταβαίνει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Η άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ωθεί μάλλον την Κυβέρνηση στην αυστηροποίηση κάποιων μέτρων τα οποία, μεταξύ άλλων, θα έχουν ως στόχο την αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό της Κύπρου, ενώ ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια φαίνεται ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων από το Υπουργικό. Η δε αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασθενών, και το ρεκόρ των 40 ατόμων που καταγράφηκε την Τετάρτη, προκάλεσε έντονη ανησυχία τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Στο παρόν στάδιο, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την οποιαδήποτε πρόθεση για επιβολή νέων μέτρων ή για αναστολή της λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που είδαν μέχρι χθες το απόγευμα το φως της δημοσιότητας, η προσπάθεια για αναχαίτιση της διασποράς του ιού στην κυπριακή κοινωνία θα γίνει, για άλλη μια φορά, μέσω των προνοιών της εφαρμογής του SafePass.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, πρόθεση του υπουργού Υγείας είναι να θέσει ενώπιον του Υπουργικού πρόταση, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την παρουσίαση του SafePass σε ακόμα περισσότερους χώρους, αφού θα απαιτείται και σε χώρους όπου θα βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότερα από 10 άτομα, σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν σήμερα βάσει του διατάγματος που βρίσκεται σε εφαρμογή και προνοεί αριθμό 20 ατόμων και άνω.

Επιπρόσθετα και μετά τον εντοπισμό αλυσίδων μετάδοσης του κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Υγείας ετοιμάζεται να παρουσιάσει πρόταση με την οποία θα αυστηροποιείται ακόμα περισσότερο το πρωτόκολλο λειτουργίας των χώρων αυτών, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτή και εισήγηση βάσει της οποίας οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε γηροκομεία και κλειστές δομές, θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν πλέον αρνητικό τεστ κάθε 48 ώρες και μάλιστα με μοριακή εξέταση και όχι με εξέταση ταχείας διάγνωσης αντιγόνου. Στο τραπέζι, βρίσκονταν μέχρι χθες και άλλες εισηγήσεις οι οποίες αφορούσαν στην αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων σε όλα τα νοσηλευτήρια, αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων για το SafePass σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι επιχειρήσεις διασκέδασης και κοινωνικές εκδηλώσεις (σ.σ. γάμοι και βαπτίσεις).

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο υιοθέτησης της εισήγησης των επιστημόνων για μη τερματισμό του προγράμματος των δωρεάν τεστ στον ευρύ πληθυσμό αλλά διαφοροποίησή του, η Κυβέρνηση μάλλον δεν παρουσιάζεται πρόθυμη να αποφασίσει σχετικά. Ως εκ τούτου, και εκτός εάν τα πάντα αλλάξουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από την Κυριακή, όσοι πολίτες χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, είτε για σκοπούς SafePass είτε για άλλους λόγους, θα πρέπει να απευθύνονται στα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και φαρμακεία που συνεργάζονται με το υπ. Υγείας.

Από πλευράς των επιστημόνων είχε τεθεί ενώπιον του Υπουργού Μιχάλη Χατζηπαντέλα και πρόταση για συνέχιση της εξ αποστάσεως φοίτησης των φοιτητών δημόσιων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Το θέμα αυτό, ωστόσο, ενδεχομένως να μην συζητηθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να αποκλείεται να μπει στο τραπέζι περί τα τέλη Αυγούστου.

«Ναι» σε εμβολιασμό παιδιών

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 15 ετών έδωσαν χθες βράδυ οι επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», στη γραπτή εισήγηση που αναμένεται ότι θα στείλουν νωρίς σήμερα το πρωί στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, θα θέτουν και τις προϋποθέσεις τους οι οποίες θα αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η ενημέρωση γονιών και κηδεμόνων, προβάλλοντας τη διαφάνεια και τη λεπτομερή πληροφόρηση, όπως ακριβώς γίνεται και στις περιπτώσεις εμβολιασμού των παιδιών με άλλα παιδιατρικά εμβόλια. Παράλληλα, οι επιστήμονες θα επαναλάβουν τη θέση τους ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δεν πρέπει να διασυνδέεται με τη λειτουργία ή το κλείσιμο των σχολείων, ενώ όπως τονίστηκε και κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, ειδική αναφορά πρέπει να γίνεται και στην προτεραιότητα η οποία επιβάλλεται να δίνεται στα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο καθολικός εμβολιασμός των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, αποτελεί και ομόφωνη απόφαση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου η οποία είχε συνεδριάσει νωρίτερα προκειμένου οι εκπρόσωποί της να θέσουν καθαρή άποψη κατά τη συνεδρίαση της ΣΕΕ. Κατά τη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής, ακούστηκαν και διαφορετικές απόψεις, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 15 ετών, στο παρόν στάδιο ή ο εμβολιασμός μόνο των παιδιών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο, κατόπιν συζήτησης, αποφασίστηκε όπως γίνει εισήγηση για έναρξη των εμβολιασμών σε παιδιά 12 -15 ετών, χωρίς αυτός να είναι υποχρεωτικός και με την ενυπόγραφη συγκατάθεση και των δύο γονιών, όπως συμβαίνει και για τα παιδιά 16 -18 χρονών.

Η εισήγηση της ΣΕΕ αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί σήμερα από τον υπουργό Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη οριστικής απόφασης. Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναμένεται ότι θα παρουσιάσει στο Υπουργικό και πρόταση που θα αφορά την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εφαρμογής του θεσμού του SafePass.  Πρόθεση του υπουργού Υγείας είναι να θέσει ενώπιον του Υπουργικού πρόταση, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την παρουσίαση του SafePass σε ακόμα περισσότερους χώρους, αφού θα απαιτείται και σε χώρους όπου θα βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότερα από 10 άτομα.

Έξι παιδιά στο Μακάρειο

Στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται προς το παρόν έξι παιδιά με κορωνοϊό, από τα οποία τα τρία θα πάρουν εξιτήριο και θα παραμείνουν τρία, είπε ο διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος δρ Αβραάμ Ηλίας, σημειώνοντας ότι τα τρία που θα παραμείνουν είναι ένα αγόρι ενός μηνός και δύο κορίτσια, 7 και 15 χρονωών, τα οποία είναι εκτός κινδύνου, με καλή την κατάσταση υγείας τους.

Σημείωσε ότι το Μακάρειο έχει μια μέση νοσηλεία γύρω στα έξι παιδιά, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κατά τις οποίες ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος.

«Ας ελπίσουμε ότι με τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, θα μειωθεί η ανάγκη για νοσηλεία στον παιδικό πληθυσμό», ανέφερε. Ο δρ Ηλία είπε ότι από τα 130 παιδιά που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο Μακάρειο μόνο στα τρία παιδιά χρειάστηκε να χορηγηθεί οξυγόνο κι αυτό σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Εξήγησε ότι στους ενήλικες η προσβολή του αναπνευστικού είναι η κυρίαρχη εκδήλωση, σε αντίθεση με τα παιδιά που σπάνια γίνεται. Ανέφερε ότι τα παιδιά με COVID παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, νωθρότητα, ανορεξία, καταβολή, γαστρεντερικές διαταραχές, αφυδάτωση, βήχα κ.λπ. Είπε ότι τα βρέφη μολύνονται κυρίως από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, γι’ αυτό οι ενήλικες πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα με το να εμβολιαστούν.

Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στα παιδιά, ο δρ Ηλίας είπε πως η προσωπική του άποψη είναι να εμβολιαστούν και τα παιδιά πέραν των 12 χρονών, μια τακτική που ακολουθούν πάρα πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και πρόσφατα η Ελλάδα.

«Οι έφηβοι μπορούν να μεταδώσουν εύκολα τον ιό, όπως και οι ενήλικες και γιατί τα παιδιά πρέπει να επανέλθουν στα μαθήματά τους και να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σχολείο», συμπλήρωσε.

Προχώρησε σε ανακατατάξεις ο ΟΚΥπΥ

Λειτούργησε ο θάλαμος Covid-19 στην Πάφο και η τρίτη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λευκωσίας

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες αποφάσεις, τα δημόσια νοσηλευτήρια εξακολουθούν να δίνουν τη δική τους μάχη κατά της πανδημίας, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών παραμένει καθημερινά σε υψηλά επίπεδα.

Χθες, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση της πανδημίας και δεδομένης της υφιστάμενης επιδημιολογικής εικόνας, ο Οργανισμός, προχωρεί στην ανάπτυξη ακόμα 22 κλινών για ασθενείς με COVID-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου». Οι κλίνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα είναι διαθέσιμες από αύριο (σήμερα) το πρωί ενώ αν χρειαστεί θα αναπτυχθούν ακόμα 22 κλίνες (σύνολο 44) την ερχόμενη Τρίτη».

Ο Οργανισμός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «από την αρχή της πανδημίας εκπονεί, υλοποιεί και αναπροσαρμόζει το Σχέδιο Δράσης στη βάση των στατιστικών δεδομένων που καθημερινά καταγράφει και αναλύει, με στόχο την πιο καλή εξυπηρέτηση των ασθενών». Παράλληλα, στο νοσοκομείο Λευκωσίας λειτούργησε εκ νέου και η Τρίτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της πανδημίας.

Χθες, ο νεαρότερος διασωληνωμένος ασθενής ήταν μόλις 26 ετών ενώ αυξητική τάση εξακολουθεί να καταγράφεται και στον αριθμό των ηλικιωμένων ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι «παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ανοίγουμε κλίνες εκεί και όπου χρειάζεται και τη στιγμή που χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχει κανένας ασθενής, χωρίς την πρέπουσα ιατρική βοήθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση των ασθενών που βρίσκονταν σε αναμονή στα σπίτια τους το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της απουσίας των προσωπικών τους γιατρών σε διακοπές, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες μέρες έχει γίνει κατορθωτή η εξυπηρέτηση όλων».

Σε ερώτηση πόσες κλίνες υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες, απάντησε πως «υπάρχουν αρκετές», διαβεβαιώνοντας πως «δεν υπάρχει θέμα κλινών με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει». Απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τον κόσμο να προχωρήσει σε εμβολιασμό, γιατί όπως είπε «μόνο με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων προστασίας θα βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση».

Philenews