Πόλεμος για νοσοκομειακές κλίνες

Οι ασθενείς με κορωνοϊό αυξάνονται, τα δημόσια νοσηλευτήρια άρχισαν να ασφυκτιούν και ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε εκτάκτως χθες βράδυ ευρεία σύσκεψη για καταρτισμό σχεδίου δράσης. Την ίδια ώρα, οι οργανωμένοι ασθενείς καταγγέλλουν ότι ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις κινδυνεύουν αφού δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες για να τους εξυπηρετήσουν ενώ γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν ότι το επιχειρησιακό πλάνο του ΟΚΥπΥ, έχει αποτύχει. 

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ετοιμάζεται να ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να συγκαλέσει επειγόντως ευρεία σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν, αυτή τη φορά,  τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας (εντός και εκτός ΓεΣΥ), «ώστε να καταρτιστεί πλέον, ένα εθνικό πλάνο διαχείρισης κλινών και μια εθνική στρατηγική για την πανδημία», όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.

Τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε ο κ. Κουλούμας, «φθάνουν κοντά μας αναφορές για σοβαρά πάσχοντες συνανθρώπους μας, π.χ. καρκινοπαθείς, οι οποίοι είτε χάνουν τις θεραπείες τους, είτε στέλνονται σπίτι τους λόγω έλλειψης κλινών με κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής τους». Παράλληλα, «φαίνεται ότι τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ασθενών που δέχονται και λόγω της πληρότητας που παρατηρείται στους θαλάμους των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα και εκεί να δημιουργείται πρόβλημα και ταυτόχρονα πληροφορούμαστε από ασθενείς ότι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα ΤΑΕΠ επειδή θεωρούν ότι ο κίνδυνος για να μολυνθούν από τον κορωνοϊό είναι μεγάλος, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι ενδεχομένως να μη λάβουν έγκαιρα την περίθαλψη που χρειάζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους ή ακόμα και για τη ζωή τους».

Στην επιστολή της η ΟΣΑΚ περιλαμβάνει και εισηγήσεις προς τον υπουργό Υγείας, όπως είναι για παράδειγμα η ενεργός εμπλοκή των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσοκομείων, η ενίσχυση των μονάδων βραχείας νοσηλείας για ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να αποσυμφορηθούν οι Πρώτες Βοήθειες και ο καταρτισμός ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης νοσοκομειακών κλινών.

«Η πανδημία», είπε ο κ. Κουλούμας, «έχει αυξήσει τις ανάγκες σε κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Πρέπει άμεσα να υπάρξει συντονισμός και συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα της Υγείας, να υπάρξει συνεργασία και σωστή διαχείριση όλων των διαθέσιμων στην Κύπρο, νοσοκομειακών κλινών».

Η ανάγκη για ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού κλινών στα κρατικά νοσοκομεία, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες πλέον ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό έχει προκαλέσει όμως αντιδράσεις και εντός των ίδιων των νοσηλευτηρίων. Έντονη αναμένεται ότι θα είναι τις επόμενες ώρες και η αντίδραση των συντεχνιών των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρη Κούμα, μιλώντας στον «Φ» να κάνει λόγο για «αποτυχία του αναθεώρηση του επιχειρησιακού πλάνου το οποίο, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, υποστηρίζει ότι ετοίμασε και εφαρμόζει».

«Μετά από τρία κύματα και ενάμιση χρόνο πανδημίας, έπρεπε ο ΟΚΥπΥ να λειτουργεί κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς σωστά και να έχουμε ένα επιχειρησιακό πλάνο μέσω του οποίου να είναι καθορισμένοι οι ρόλοι και να υπάρχει εμπλοκή όλων των δομών που λειτουργούν μέσα από το ΓεΣΥ», είπε ο κ. Κούμας, προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας και του υπουργού, να κάνει την παρέμβαση του ώστε να υπάρχει συντονισμός και να λειτουργήσουμε επιτέλους σωστά».

Σε ό,τι αφορά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ υπό τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στόχος ήταν να διασφαλιστεί η επάρκεια κλινών ώστε τα νοσηλευτήρια να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με κορωνοϊό τις επόμενες ημέρες. Όπως πληροφορούμαστε, στη σύσκεψη συμμετείχαν, τόσο η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας και υπηρεσιακοί του υπουργείου, όσο και εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, των Συντεχνιών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα αλλά και του ΠΑγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου αφού, όπως όλα δείχνουν, μάλλον θα χρειαστεί μια νέα επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Απαιτούν πιο ενεργή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα

Στην επιστολή που αναμένεται ότι σήμερα θα αποστείλει η ΟΣΑΚ στον υπουργό Υγείας θα περιλαμβάνονται και συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Η πρώτη, θα αφορά τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τους δύο αρμόδιους ημικρατικούς Οργανισμούς, ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ.

Η δεύτερη αφορά τον καταρτισμό εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Περαιτέρω, γίνεται εισήγηση για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών που δεν αφορούν ασθενείς με κορωνοϊό από τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είτε αυτά βρίσκονται εντός, είτε εκτός ΓεΣΥ αλλά και η ενίσχυση των μονάδων βραχείας νοσηλείας στα κρατικά νοσηλευτήρια, ώστε να μην χρησιμοποιούνται οι Πρώτες Βοήθειες για την περίθαλψη θετικών αλλά και ύποπτων περιστατικών κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουλούμας, «έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία πιθανώς να χρήζουν επείγουσας φροντίδας κατά τις βραδινές ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα, αποφεύγουν να επισκεφθούν τα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων, λόγω του ότι ασχολούνται με τη διαχείριση περιστατικών Covid-19 και φοβούνται το ενδεχόμενο επιμόλυνσης. Δεν μπορεί κανείς όμως να προβλέψει τις συνέπειες σε περίπτωση που τα περιστατικά δεν τύχουν περίθαλψης και σωστής ιατρικής φροντίδας».

Τέλος, η ΟΣΑΚ, «θα εισηγηθεί και επίσημα στον Υπουργό τη λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων, ένα σε κάθε επαρχία».

Philenews