Πού και πώς χάθηκε ο κ. Οδυσσέας;

Ένας προσεκτικός παρατηρητής της κυπριακής πολιτικής ζωής διαπιστώνει ότι τους τελευταίους μήνες χάσαμε τον Γενικό Ελεγκτή. Μας έλειψαν οι εκθέσεις του, οι δηλώσεις του, οι παρεμβάσεις του. Γλιτώσαμε από τους κεραυνούς του και τις πύρινους λόγους κατά των «διεφθαρμένων» κρατικών αξιωματούχων.

Η… απόσυρση του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα ενδότερα των γραφείων του δεν είναι τυχαία. Είχε κουραστεί στην προ των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου περίοδο να αποκαλύπτει σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς. Ο προσεκτικός παρατηρητής με μια πρόχειρη ματιά στο δίμηνο πριν τις εκλογές του Μαΐου και το κλείσιμο της Βουλής θα βρει 17 εκθέσεις του κ. Μιχαηλίδη με τις οποίες κατακεραύνωνε κυβερνητικά στελέχη για υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς. Χώρια οι άλλες αναλόγου περιεχομένου, δηλώσεις, παρεμβάσεις και ανακοινώσεις του. Η δραστηριότητα αυτή του κ. Μιχαηλίδη στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα μετά τον Μάιο περιορίζεται στις τρεις και μόνο εκθέσεις.

Αν πάμε μάλιστα πίσω στο 2020 για τις ίδιες υπό αναφορά περιόδους διαπιστώνουμε το αναμενόμενο. Ότι τόσο στο δίμηνο πριν το Μάιο, όσο και μετά τον Μάιο του 2020 οι εκθέσεις που δημοσιοποιηθήκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία περιορίζονται και πάλι στις τρεις. Όμως ο προσεκτικός παρατηρητής και πάλι θα βρει την εξήγηση. Διαπιστώνει ότι η μεγάλη διαφορά  του περσινού χρόνου με τον φετινό είναι  οι βουλευτικές εκλογές που δεν είχαμε το 2020. Προφανώς ο κ. Μιχαηλίδης είχε λόγους να δείξει την υπέρμετρη σπουδή να ολοκληρώσει έρευνες και εκθέσεις και μάλιστα να σπεύσει να τις δημοσιοποιήσει. Γιατί;  Ήδη και χωρίς να έχουν υπόψη τους τα πιο πάνω στοιχεία που αναφέρουμε, πολλοί απέδιδαν στον Γενικό Ελεγκτή πολιτικά κίνητρα. Εκκινώντας από το γεγονός ότι στα νιάτα του, στη φοιτητική του πορεία υπήρξε στέλεχος των νεολαιΐστικων οργανώσεων του ΔΗΚΟ, τον επέκριναν ότι με τις ενέργειές του επεδίωκε πολιτικές παρεμβάσεις. Να πλήξει την Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τον ΔΗΣΥ προς όφελος του ΔΗΚΟ.

Ο ίδιος αποπειράθηκε να αποκρούσει τις κατηγορίες. Έλα όμως που τα στοιχεία που δημοσιοποιούμε σήμερα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της κατηγορίας. Γιατί ό,τι και να πει ο κ. Γενικός, ό,τι και να ισχυριστεί ένα δεν μπορεί να υποστηρίξει. Ότι σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή και παρατυπίες εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από τον δημόσιο βίο του τόπου μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου. Εκτός κι αν έχει άλλη βάσιμη εξήγηση να μας δώσει ο κ. Μιχαηλίδης. Ελπίζουμε να βρει τον χρόνο και να μας δώσει κάποια ερμηνεία της ξαφνικής ύφεσης στις δραστηριότητές του.