Πρόεδρος Αναστασιάδης: Τραβά «κόκκινη γραμμή»

Καθορίζει «κόκκινη γραμμή» και στέλνει σαφές μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και σε σχέση με την επόμενη μέρα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και την προσπάθεια επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Σε συνέντευξή του στον «Φ», ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά στον Τούρκο Πρόεδρο για τη νέα επεκτατική ενέργεια της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο. Ταυτόχρονα δίνει απαντήσεις και στην εμμονή της κατοχικής δύναμης για λύση δύο κρατών και διαμηνύει ότι:

1ον: Δεν πρόκειται να αποδεχθεί ως προαπαιτούμενο από τουρκικής πλευράς την αναγνώριση κυριαρχίας ενός παράνομου μορφώματος που θα καταδικάσει την όποια προσπάθεια συνομιλιών σε αποτυχία, προς εξυπηρέτηση του στόχου της λύσης δύο κρατών.

Μήνυμα το οποίο έχει αποδέκτη όχι μόνο την τουρκική πλευρά αλλά και τον διεθνή παράγοντα. Κυρίως εκείνους τους διεθνείς παίκτες, που συνηθίζουν να στρέφουν τις πιέσεις τους προς τη Λευκωσία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

2ον: Καμία συζήτηση για λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και των όσων αναφέρονται στα σχετικά ψηφίσματα για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού. Μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία – μέσα από τη λύση του Κυπριακού- ενός κράτους λειτουργικού, βιώσιμου και ομόσπονδου.

Την ίδια ώρα, δηλώνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή μέτρα ως απάντηση των τουρκικών κινήσεων στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τα μέτρα θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την αφαίρεση ταξιδιωτικών εγγράφων των εκπροσώπων του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, υποδεικνύοντας πως δεν μπορεί κάποιος που παραβιάζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το να υποστηρίζει τη διχοτόμηση, να κατέχει τα επίσημα έγγραφά της. Υπάρχει δε κατάλογος με αυτά τα πρόσωπα.

Ξεκάθαρες αιχμές αφήνει και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ τον οποίο ψέγει για έλλειψη αντικειμενικότητας όσον αφορά το κεφάλαιο της Ασφάλειας στις συζητήσεις που έγιναν στο Κραν Μοντάνα.

Απαντήσεις δίνει και στο εσωτερικό μήνυμα και στις προτροπές, προερχόμενες από το ΑΚΕΛ, για αξιοποίηση της πρότασης του που αφορά το δέλεαρ του φυσικού αερίου προς την Άγκυρα, παραπέμποντας στη σύγκλιση για τη διαχείριση όσο και για τον διαμοιρασμό των εσόδων.

Philenews