Προς απόρριψη η αναπομπή νόμου για τις εκποιήσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει, όπως φαίνεται, το μέλλον του νόμου για το πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου, καθώς η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής θα απορρίψει την αναπομπή του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθούν την αναπομπή του νόμου στην οποία προχώρησε την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν ΔΗΠΑ και Οικολόγοι οι οποίοι ήταν εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου αλλά και πιθανόν και οι βουλευτές του ΕΛΑΜ. Από την άλλη ο ΔΗΣΥ είναι δεδομένο πως θα αποδεχθεί την αναπομπή του νόμου, ενώ η ΕΔΕΚ θα ξεκαθαρίσει τη θέση της κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Μετά την απόρριψη της αναπομπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μάλιστα, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών και μέχρι το δικαστήριο να λάβει απόφαση θα παρέλθει η 31η Οκτωβρίου οπότε οι εκποιήσεις θα ήταν σε αναστολή. Υπενθυμίζεται πως ο αναπεμφθείς νόμος προβλέπει αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 31η  Οκτωβρίου για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την απόρριψη της αναπομπής οι εκποιήσεις θα επαναρχίσουν την 1η Αυγούστου, καθώς τέλος του μήνα θα σταματήσει η ισχύς του υφιστάμενου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο οι εκποιήσεις βρίσκονται στον πάγο από τον Απρίλιο μέχρι την 31η Ιουλίου. Το πάγωμα των εκποιήσεων αφορά κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €500 χιλ., επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών €2 εκατ. και αγροτεμάχια αξίας μέχρι €250 χιλ. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει την αναπομπή του νόμου στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Την ίδια ημέρα πιθανόν να συνεδριάσει και η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει επί της αναπομπής. Πάντως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε αναπομπή του νόμου για συνταγματικούς κυρίως λόγους. Σύμφωνα με την αναπομπή, ο νόμος συγκρούεται με το Σύνταγμα και καταστρατηγεί την αρχή της διάκρισης εξουσιών, καθώς η Νομοθετική Εξουσία επεμβαίνει στις αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Εξουσίας. Επίσης συγκρούεται με το άρθρο 26 του Συντάγματος και την ελευθερία του συμβάλλεσθαι. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε στην αναπομπή πως ο νόμος θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική πολιτική του κράτους και πρόσθετους κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα, σε μια ιδιαίτερα αβέβαιη περίοδο.

Philenews