Σφίγγουν τα ζωνάρια για ανεμβολίαστους-Όσα αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το Υπουργικό

Με το θέμα των περαιτέρω μέτρων κατά του κορωνοϊού από 1η Αυγούστου, στην ατζέντα, συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα ξεκινήσει στις 09:30, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για αναχαίτιση του κορωνοϊού από 1η Αυγούστου, με στόχο την εξεύρεση λύσης για ανατροπή της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση, όπως ενημερώνεται το Omega, προσανατολίζεται στην υποχρεωτική προσκόμιση του πιστοποιητικού σε πολύ περισσότερα υποστατικά και σε χώρους με πολύ λιγότερο κόσμο, όπως είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, mini market, περίπτερα κλπ.

Με βάση το υφιστάμενο Διάταγμα, η ισχύς του οποίου λήγει το ερχόμενο Σάββατο, η προσκόμιση του Safe Pass καθίσταται υποχρεωτική, αυτή τη στιγμή, σε χώρους με περισσότερα από 20 άτομα, αριθμός που δεν αποκλείεται να μειωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο νούμερο.

Και ενώ Υπουργείο Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή ετοιμάζονται για την κατάθεση ενός νέου πακέτου με εισηγήσεις, πληροφορίες για πλαστά Safe Pass, προκαλούν αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα,  σύμφωνα με ισχυρισμούς, γιατροί  φαίνεται να εκδίδουν σε ασθενείς πιστοποιητικά με τα οποία τους απαλλάσσουν είτε από τον εμβολιασμό, είτε από την τήρηση άλλων σημαντικών μέτρων προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας.

«Δεν υπάρχει καμία καταγγελία ενώπιον μας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα ενώπιον μας, είναι ως μη γενόμενο, δεν μπορούμε να ξέρουμε θεωρητικά τί συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Οι γιατροί οφείλουν να είναι υψηλού ηθικού επιπέδου. Ο ΠΙΣ δεν πρόκειται να ανεχθεί ψεύτικες διαγνώσεις ή πλαστογραφία διαγνώσεων ή πιέσεις από ασθενείς προς γιατρούς για να γίνει αυτό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Άθως Γεωργίου.

Τυχόν ψεύτικα πιστοποιητικά, υπογραμμίζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αποτελούν προϊόν πλαστογραφίας και υπόκεινται στον Ποινικό Κώδικα. Σε περίπτωση δε που υπάρξουν καταγγελίες, τότε, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να αποφασιστεί εάν θα οριστεί ερευνών λειτουργός, ενώ θα κριθεί κατά πόσο ο γιατρός ή οι γιατροί θα παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό, με βάση την κατάθεση του πορίσματος.

«Υπάρχει Πρωτόκολλο το οποίο μας δεσμεύει πότε δίνουμε σε κάποιο τέτοιο πιστοποιητικό για απαλλαγή από εμβόλιο ή rapid test, το ακολουθούμε με ευλάβεια…. γιατί θα βρεθούμε και εμείς εκτεθειμένοι. Δεν είναι όλοι το ίδιο, αλλά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσωπικών γιατρών ακολουθούν όλες τις οδηγίες, τόσο του Υπουργείου, όσο και του ΟΑΥ», επισήμανε από πλευράς ο Πρόεδρος των προσωπικών γιατρών Αντρέας Πολυνείκης.

Στο τραπέζι της σημερινής συζήτησης ενώπιον του Υπουργικού αναμένεται να τεθεί, εξάλλου, και το ζήτημα των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, με την κυβέρνηση να καθιστά υποχρεωτική τη διενέργεια PCR τεστ, κάθε δυο ημέρες.