Σκληρό διπλωματικό ροκ για την αποτροπή νέων τετελεσμένων

Έντονο διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα σε μια προσπάθεια διεθνών παικτών να αποτρέψουν την επιβολή νέων τετελεσμένων της κατοχικής Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η Ε.Ε., τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των παικτών που έχουν παρέμβει προς την Άγκυρα. 

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι τι θα πράξει ο Ερντογάν, ο οποίος αύριο φθάνει στα κατεχόμενα ενόψει των πανηγυριών για την επέτειο της εισβολής, την 20ή Ιουλίου. Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα «αποβιβαστεί» στην κατεχόμενη Κύπρο συνοδευόμενος από μια κουστωδία ακραίων, όπως τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι ενδεικτικό του κλίματος που θα επικρατήσει.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως, πέρα από την επιβολή τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, ο Ερντογάν θα στείλει κι άλλα μηνύματα, στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Βουλής. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως στα κατεχόμενα καταγράφονται αντιδράσεις. Η εξαγγελθείσα απουσία δύο κομμάτων από τη σύνοδο, καθώς και των Ταλάτ και Ακιντζί, στέλνει μηνύματα, ενώ αποτελεί απάντηση και στις πρόσφατες απελάσεις Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Ως πράξη, πάντως, αποτελεί την πρώτη αμφισβήτηση Ερντογάν και της κατοχικής δύναμης.

Η Λευκωσία, από την πλευρά της, ξεκίνησε τις διπλωματικές ενέργειες από τον Ιούνιο του 2019.  Όταν, δηλαδή, το ψευδοκράτος είχε αποφασίσει να συντάξει μελέτη για το καθεστώς των περιουσιών, που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Από τότε είχε αρχίσει ένα μαραθώνιος ενημέρωσης, το περιεχόμενο της οποίας άλλαζε αναλόγως των τουρκικών κινήσεων και των βημάτων της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα της περιοχής και εποικισμό της.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μεταξύ άλλων είναι η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό θα γίνει στη διάρκεια της ενημέρωσης που θα τύχει το Σ.Α. από την ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ., που ορίσθηκε στις 21 Ιουλίου. Περαιτέρω, αναλόγως των εξελίξεων, η Λευκωσία δεν αποκλείει να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Philenews