Σώθηκαν από τις μπουλντόζες τα κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου

Σώζονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα κτήρια στην Αθαλάσσα που επρόκειτο να κατεδαφίσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο αρμόδιος κλάδος του Τμήματος Πολεοδομίας φαίνεται να κλίνει υπέρ της άποψης πως τα κτήρια είναι αξιόλογα και ότι πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέα.

Εκτός από το Τμήμα Πολεοδομίας ενδιαφέρον για διατήρηση των κτηρίων επέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος είχε ζητήσει από τον διευθυντή Πολεοδομίας να αξιολογήσει τις οικοδομές και ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής, ο οποίος, πέραν του ότι μετέβη επιτόπου αμέσως μετά το σχετικό δημοσίευμα του «Φ» αλλά και χθες, ζήτησε με επιστολές του από τον διευθυντή Πολεοδομίας και τον Πρύτανη Τάσο Χριστοφίδη να παρέμβουν ώστε να μην υλοποιηθεί η κατεδάφιση, μέχρι να αξιολογηθούν τα κτήρια. Εξάλλου, όπως πληροφορείται ο «Φ», ύστερα από πληρέστερη ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Πρύτανης από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ιδρύματος, φαίνεται να συμφωνεί πως δεν προηγήθηκε η δέουσα μελέτη και αξιολόγηση των κτηρίων, αφού η εικόνα που του είχε μεταφερθεί ήταν ότι επρόκειτο για μισογκρεμισμένες οικοδομές.

Χθες η προϊσταμένη του κλάδου διατήρησης στην Πολεοδομία, Γιόλα Κούρου, μετέβη επιτόπου και όπως πληροφορείται ο «Φ», φέρεται να κλίνει υπέρ της άποψης ότι τα κτήρια πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέα.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ ανέφερε στον «Φ» πως το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί από αρχιτέκτονες με εξειδίκευση στον τομέα, ώστε να καταγραφεί εμπεριστατωμένα η αρχιτεκτονική τους αξία. Παράλληλα, εισήγηση του ΕΤΕΚ είναι όπως το θέμα εξεταστεί εκ νέου από τον αρμόδιο κλάδο του Τμήματος Πολεοδομίας, το οποίο διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στο αντικείμενο.

Σε κάθε περίπτωση και πέραν αυτής της αξιολόγησης, το Επιμελητήριο θεωρεί πως τα συγκεκριμένα κτίσματα πρέπει να διατηρηθούν διότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού τοπίου της περιοχής και υλικό ίχνος της συγκεκριμένης περιόδου. Ο κ. Κωνσταντής ανέφερε ότι «η ιστορία της χρήσης τους, τους αποδίδει πολιτιστική αξία, η οποία είναι συνδεδεμένη με το φυσικό τοπίο και την ταυτότητα του τόπου. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, κτίσματα με ιστορική αξία προστατεύονται ευλαβικά, διατηρούνται, εντάσσονται στο σύγχρονο δομημένο περιβάλλον και επαναχρησιμοποιούνται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά».

Philenews