Σπρώχνουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τις προκλητικές και απαράδεκτες τουρκικές αποφάσεις και ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο αλλά και αλλού στα κατεχόμενα, έρχεται στην επιφάνεια το θέμα της λήψης  μέτρων σαν αντίδραση. Μια από τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι και μάλιστα από βουλευτές,  είναι και η αφαίρεση, έστω και στοχευμένα, από Τουρκοκύπριους εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως ταξιδιωτικά.

Μπορεί η πρόταση να ηχεί ωραία στ’ αυτιά κάποιων, όμως μια προσεχτικότερη μελέτη ίσως τους συνεφέρει. Πρώτο το πιο πιθανόν είναι ότι το να αφαιρείς την υπηκοότητα από πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αντισυνταγματική ενέργεια. Ήδη κάποιοι νομικοί το έχουν επισημάνει. Και σήμερα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου σοφή ενέργεια να συλλαμβάνεται η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία να παραβιάζει το σύνταγμά της.

Από την άλλη και ίσως το πιο σημαντικό, πρέπει να σκεφτούμε πως σε περίπτωση αφαίρεσης των διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, ακόμα και από τον ίδιο τον Ταλάτ, θα φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό, αποτέλεσμα. Ορατή είναι η προοπτική οι τρίτες χώρες να δώσουν στους Τουρκοκύπριους ειδικό καθεστώς έτσι που να μπορούν να ταξιδεύουν. Δεν πρόκειται να επιτρέψουν απομόνωσή τους στα κατεχόμενα. Κι αυτό το ειδικό καθεστώς σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους. Οπότε όπως είναι φανερό η πρόταση, το μέτρο θα μετατραπεί σε μπούμεραγκ.

Θεωρούμε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε χωρίς μελέτη και ίσως για λόγους εντυπωσιασμού. Γι’ αυτό χωρίς συζήτηση πρέπει να απορριφθεί και να αναζητηθούν άλλες κατευθύνσεις που να οδηγούν στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πίεσης. Αλλά το κυριότερο, ο στόχος που δεν πρέπει να διαφεύγει από την εμβέλεια της προσοχής μας είναι η λύση του Κυπριακού. Χωρίς λύση θα βολοδέρνουμε και με την πάροδο του χρόνου οι Τούρκοι σταδιακά και βήμα-βήμα τα υλοποιούν τους δικούς τους στόχους που όλοι ξέρουμε ποιοι είναι.