Συνταγή για λαχταριστό σταφιδόψωμο χωρίς ζάχαρη -Τέλειο σνακ για το γραφείο και την παραλία

Το καλοκαίρι θέλουμε μικρά σνακ που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας τόσο στο γραφείο όσο και στις διακοπές.

Θέλουμε να είναι ελαφριά αλλά λαχταριστά, με πλούσια γεύση και άρωμα. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι το σταφιδόψωμο. Μας θυμίζει τη γιαγιά που μας κερνούσε το παραδοσιακό, αφράτο ψωμάκι που έκρυβε μέσα του μικρές σταφίδες.

Το σταφιδόψωμο δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι. Εμείς βρήκαμε μια απίθανη συνταγή με απλά υλικά με το αποτέλεσμα να είναι θεϊκό, που λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να τα φτιάχνεις αμέσως:

ΥΛΙΚΑ

  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι 8 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 125 γρ. μέλι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 80 γρ. σταφίδες
  • μέλι για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ζεστό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά στιγμής δεν χρειάζεται να περιμένουμε, διαφορετικά το αφήνουμε 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά, την κανέλα και το γαρύφαλλο ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
  • Αναμιγνύουμε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνουμε εναλλάξ με το ελαιόλαδο στο μείγμα αναδεύοντας με τον γάντζο στο μίξερ ή με το χέρι.
  • Αφήνουμε να ζυμωθεί για 7 λεπτά με το γάντζο του μίξερ ή με 10 στο χέρι.
  • Όταν έχει ξεκολλήσει από τον κάδο η ζύμη είναι έτοιμη.
  • Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τον κάδο και από πάνω τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ζεστό μέρος (περίπου 30C) να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί 1 ½ – 2 ώρες περίπου (λιγότερο αν το κάνουμε σε προθερμασμένο φούρνο).
  • Βάζω τις σταφίδες στο νερό να μουλιάσουν και έπειτα τις στραγγίζουμε.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο, την ξεφουσκώνουμε και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα. Ραντίζουμε τις μισές σταφίδες, την τυλίγουμε και την ανοίγουμε όμοια για δεύτερη φορά βάζοντας τις υπόλοιπες και πλάθουμε σε κορδόνι.
  • Το κόβουμε πρώτα στη μέση και έπειτα κάθε μισό σε έξι ίσα μέρη.
  • Κάθε ένα από αυτά το πλάθουμε είτε σε ψωμάκι είτε σε στρογγυλό και το βάζουμε σε λαδόκολλα στο ταψί αφήνοντας περιθώριο για να φουσκώσουν.
  • Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για δεύτερη φορά για 30 λεπτά περίπου.
  • Όταν ετοιμαστούν διαλύω σε 30 ml νερό χλιαρό, 1 κ.σ. μέλι και με αυτά αλείφουμε τα σταφιδόψωμα από πάνω.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 15 περίπου λεπτά.
  • Τα βγάζουμε, τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσουμε ή τα σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

πηγή: iefimerida