Τα κατάφερε και στην οικονομία

Η πανδημία του κορονοϊού πέρα από τα τεράστια προβλήματα που επέφερε στον τομέα της υγείας ευθύνεται και για την ανατροπή των οικονομικών δεδομένων, τόσο σε προσωπικο-οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Tα συνεχή lock down, η αναστολή εργασιών για χιλιάδες επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες, η συνεπακόλουθη ανεργία, απειλούσαν με πλήρη ασφυξία την οικονομία του τόπου. Κάτι τέτοιο όμως ευτυχώς δεν έγινε. Και δεν έγινε γιατί ήρθε η κυβερνητική παρέμβαση που απέτρεψε τα χειρότερα.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη διαβλέποντας τον επαπειλούμενο κίνδυνο κατέστρωσε σωστικά σχέδια και με επανειλημμένα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, έδωσε ανάσες στην οικονομία και βοήθησε να κρατηθεί ζωντανή μέχρι την επάνοδο στην ομαλότητα και την κανονικότητα. Με κονδύλια από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τα εθνικά ταμεία, διοχέτευε κάθε φορά στην αγορά και την οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε κατάσταση παγκόσμιας πανδημίας, σε κλίμα έκτακτης κατάστασης και πρωτόγνωρες συνθήκες, σε περίοδο που η παγκόσμια οικονομία κλονίζεται και χώρες με δυνατότητες και μέσα απείρως ισχυρότερα από τα δικά μας υπέστησαν καίρια πλήγματα, η Κύπρος κατάφερε να αντιμετωπίσει με σχετική επιτυχία και στην οικονομία, την επέλαση του άγνωστου εχθρού. Σχέδια και προγράμματα, από τα συναρμόδια υπουργεία εκπονήθηκαν και υλοποιήθηκαν βοηθώντας εργοδότες και εργοδοτουμένους να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την απραξία και ύφεση που προκάλεσαν οι ανώμαλες καταστάσεις που έφερε ο κορονοϊός σε όλη την υφήλιο.

Η αντιμετώπιση μιας τόσο ανώμαλης και πρωτόγνωρης κατάστασης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο καθένας από εμάς το διαπίστωσε πρώτα από τις προσωπικές του συνθήκες και ύστερα βλέποντας τι γίνεται γύρω του. Το διαπίστωσε σε μεγαλύτερο βαθμό η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία που είχαν μπροστά τους τη συνολική εικόνα την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία. Χωρίς επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα, χωρίς παραγωγή και κατανάλωση, τα πράγματα πρόβαλλαν τραγικά. Ήρθε όμως η κυβερνητική παρέμβαση και αρωγή και βοήθησε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους. Οικονομικά πακέτα στήριξης, βοηθήματα και άλλες παροχές κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες και διέσωσαν την οικονομία. Στοχευμένα και ουσιαστικά τα κυβερνητικά μέτρα απέδωσαν το ζητούμενο. Όλοι δέχθηκαν και ωφελήθηκαν από τη δραστική αυτή κυβερνητική ενίσχυση. Όλοι αισθάνθηκαν και αντιλήφθηκαν πόσο ευεργετικά ήταν τα κυβερνητικά προγράμματα. Πρωτοποριακά και γενναιόδωρα, ξεχώρισαν ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έδωσαν βοήθειες και ανάσες  και κράτησε ζωντανή την αγορά και την οικονομία.

Κατά γενική ομολογία η διαχείριση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ήταν κάτι περισσότερο από αποτελεσματική. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Χωρίς αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, έχοντας στόχο μόνο να ανακουφίσουν και να στηρίξουν την οικονομία ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του έφεραν σε πέρας ένα δύσκολο έργο. Δεν είναι τυχαίο που η δράση σε αυτό τον τομέα έτυχε και της καθολικής στήριξης της Βουλής και των κομμάτων.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έρχεται αν επιβεβαιώσει την ορθότητα της λαϊκής κρίσης να αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε πρόεδρο και κυβέρνηση που προέρχεται από τον ΔΗΣΥ.