«Τα πρατήρια του Αττίλα μας διέλυσαν»

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους πρατηριούχους της ελεύθερης Αμμοχώστου, καθώς οι τιμές των καυσίμων σκαρφαλώνουν στα ύψη με αποτέλεσμα, η κίνηση στα πρατήρια τους διαρκώς να μειώνεται. Αιτία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των πρατηριούχων Αμμοχώστου, Στέφανο Τσολάκη, τα κατά πολύ φθηνότερα καύσιμα στα κατεχόμενα, τα οποία αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για πολλούς Ελληνοκύπριους, με τον αριθμό αυτών που περνούν στα κατεχόμενα να αυξάνεται συνεχώς.

Τονίζοντας ότι μέσω του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων στάλθηκαν ήδη μηνύματα και έγιναν διαβήματα προς τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης, ο κ. Τσολάκης έστειλε μέσω του «Φ» μήνυμα προς κυβερνώντες, ηγεσίες κομμάτων και όσους άλλους μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη στιγμή τους πρατηριούχους που πλήττονται από τα φθηνά καύσιμα στα κατεχόμενα και είναι αυτοί που διατηρούν πρατήρια σε Αμμόχωστο και Λευκωσία.

«Λυπηθείτε μας, κάμετε κάτι επιτέλους. Στα κατεχόμενα το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη είναι 75 – 80 σεντ, ενώ στις ελεύθερες περιοχές λόγω και του ψηλού φόρου κατανάλωσης οι αντίστοιχες τιμές ξεπέρασαν το €1,30 το λίτρο. Πού θα πάμε να σταθούμε. Πρέπει να γίνει κάτι. Τα πρατήρια του Αττίλα μας διέλυσαν. Οδηγούν πρατήρια Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών στη χρεοκοπία», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε σημεία όπως ο παλιός αυτοκινητόδρομος Αμμοχώστου – Λάρνακας, τα πρατήρια σε Δεκέλεια, Ξυλοτύμπου, Άχνα, Αυγόρου και Βρυσούλες- Φρέναρος πλήττονται δραματικά, ενώ μείωση στη ζήτηση καταγράφεται και σε άλλα πρατήρια στην περιοχή των Κοκκινοχωριών. Ο κ. Τσολάκης υπογράμμισε ότι ένεκα και του κορωνοϊού που οδήγησε στις μειωμένες αφίξεις τουριστών, «οι πρατηριούχοι στην Αμμόχωστο βρίσκονταν ήδη σε δεινή κατάσταση, πριν ακόμα ανοίξουν τα οδοφράγματα. Με την κατάσταση να καθίσταται τραγική, όταν τα οδοφράγματα άνοιξαν».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο « Φ» ανακίνησε το θέμα μετά από αναφορές πρατηριούχων σε περιοχές κοντά στο οδόφραγμα Δερύνειας, που έκαναν λόγο για αριθμό οδηγών ταξί, τουριστικών λεωφορείων και άλλων οχημάτων που σπαταλούν πολλά καύσιμα, που περνούν σχεδόν κάθε μέρα το οδόφραγμα, προκειμένου να φουλάρουν με φθηνά καύσιμα τα ρεζερβουάρ τους. Τόσο ο κ. Τσολάκης, όσο και άλλοι πρατηριούχοι έστειλαν το μήνυμα ότι επείγει η προσωρινή έστω μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ροή οδηγών στα κατεχόμενα, μέχρι τουλάχιστον που να υπάρξει μείωση στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών.

Πρόβλημα βιωσιμότητας

Ο Στέφανος Τσολάκης ακόμη ανάφερε πως οι πρατηριούχοι της Αμμοχώστου ακούνε και κλαίνε αφηγήσεις ότι κάποιοι συμπατριώτες μας ξεκίνησαν πάλι να επισκέπτονται στα κατεχόμενα κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, οδοντιατρεία, αλλά και καταστήματα ρούχων και τροφίμων, αναζητώντας φτηνές υπηρεσίες και αγαθά, την ώρα που οι Ελληνοκύπρικοι επιχειρηματίες στην τουριστική Αμμόχωστο, αλλά και σε όλη την Κύπρο, αντιμετωπίζουν πλέον πολύ σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. «Ακούμε ειλικρινά αυτές τις περιγραφές και κλαίμε. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, δεν θέλω και να πω κάτι άλλο», κατέληξε.

Philenews