Τετελεσμένα μέσω Βαρωσίων

Τετελεσμένα επί του εδάφους και ειδικότερα μέσω των Βαρωσίων επιδιώκει η Άγκυρα. Ακολουθώντας τακτική σαλαμοποίησης σ’ ό,τι αφορά το άνοιγμα της κλειστής περιοχής, η Τουρκία έβαλε χθες τον Ερσίν Τατάρ να ανακοινώσει τις αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος. Επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να περάσει το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής του Αγίου Νικολάου στο Βαρώσι ήταν απόφαση μιας «ανεξάρτητης κρατικής οντότητας». Κίνηση η οποία δεν φαίνεται να πείθει τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με τις αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ερσίν Τατάρ:

⦁    Πρόκειται για μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος στο Βαρώσι, αφαιρώντας το καθεστώς στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% της περίκλειστης περιοχής.

⦁    Η απόφαση θα υλοποιηθεί κατά τρόπο «που σέβεται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και εναρμονισμένο με το δίκαιο μέσω της επιτροπής ακινήτων περιουσιών».

Ο στόχος της τουρκικής πλευράς είναι διπλός. Από τη μια, να βάλει εκβιαστικά διλήμματα στους Ελληνοκύπριους ως προς το ότι η πάροδος του χρόνου οδηγεί σε χειρότερες εξελίξεις και, από την άλλη, να ωθήσει τη διαδικασία στο Κυπριακό εκεί που είναι και το βασικό ζητούμενο της όλης προσπάθειας, σε συνομιλίες μεταξύ «δύο ισότιμων κρατών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους, διαμήνυσε στους Τουρκοκύπριους πως πρέπει «να αντιληφθούν πως δεν είναι μόνο η τύχη των Ελληνοκυπρίων που απειλείται αλλά και το δικό τους μέλλον». Αναφερόμενος στα όσα ανακοίνωσαν Τατάρ – Ερντογάν τόνισε πως πρόκειται για εξαγγελίες που αποτελούν εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και πρόκληση διχασμού μεταξύ των Ελληνοκυπρίων».

Η Λευκωσία έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα νέα τουρκικά τετελεσμένα στο Κυπριακό. Το βάρος των προσπαθειών έπεσε στους ώμους του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος κινήθηκε πρώτα και κύρια προς την κατεύθυνση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει και της σημερινής συζήτησης των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Philenews