Το «ΖΗΝΩΝ» μετατρέπεται σε κέντρο διαχείρισης κρίσεων

Την άμεση ενεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου «ΖΗΝΩΝ» ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων και επάνδρωση του από το προσωπικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε σύστημα βάρδιας με σκοπό την επιτήρηση και πρόληψη και έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την ενημέρωση που έτυχε το Υπουργικό από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Άμυνας, ως αποτέλεσμα της υλοποίησης των αποφάσεων της σύσκεψης της 12ης Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών.

Με βάση την απόφαση, το συντονιστικό κέντρο «ΖΗΝΩΝ» μετατρέπεται πλέον σε στρατηγικό επίπεδο ως εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων σε περίπτωση εφαρμογής του ειδικού εθνικού σχεδίου «Ήφαιστος». Η στελέχωσή του θα γίνεται από την 1η Αυγούστου, επιπλέον από άτομα που εργάζονται τόσο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και στο Τμήμα Δασών. Προς το σκοπό αυτό διεξήχθη άσκηση με σκοπό να δοκιμαστεί το κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων σε στρατηγικό επίπεδο με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων.

Περαιτέρω, στο Υπουργικό Συμβούλιο λήφθηκαν μέτρα για ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με επιπρόσθετα πτητικά μέσα. Αποφασίστηκε ακόμα επιτήρηση των δασών σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς και ενίσχυση των περιπόλων ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως οι πυρκαγιές.

Παράλληλα, λήφθηκε απόφαση για αναβάθμιση των αγροτικών πυροσβεστικών σταθμών και σύσταση κεντρικού φορέα καθορισμού ενιαίας αρχής εποπτείας και αποφάσεων. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε το Υπουργικό για τις ενέργειες που έγιναν και αφορούν εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου. Προωθείται παράλληλα ενίσχυση του ΥΠΕΣ σε εξοπλισμό, καθώς και ενίσχυση και στελέχωση των υπηρεσιών του.

Στις αποφάσεις του Υπουργικού, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των τοπικών Αρχών και θα εξεταστεί περαιτέρω το ενδεχόμενο παραχώρησης κονδυλίων σε τοπικές Αρχές για πρόληψη πυρκαγιών. Επιπλέον, αποφασίστηκε η κατάρτιση μητρώου για σκοπούς επίταξης εξειδικευμένων οχημάτων.

Από πλευράς του υπουργείου Γεωργίας έγινε ενημέρωση επίσης για την ετοιμασία έκτακτου ειδικού σχεδίου για κάλυψη αποκλειστικά των πληγέντων επαγγελματιών γεωργών και κτηνοτρόφων από την πυρκαγιά στις ορεινές περιοχές Λάρνακας και Λεμεσού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Το έκτακτο ειδικό σχέδιο θα προνοεί καταβολή αποζημίωσης σε ποσοστό μέχρι 80% για όσους επιθυμούν να επαναδραστηριοποιηθούν και να προβούν σε δράσεις αποκατάστασης και καταβολή αποζημίωσης σε ποσοστό μέχρι 30% για τους υπόλοιπους.

Περαιτέρω, γίνονται σχεδιασμοί όπως εντός Σεπτεμβρίου προκηρυχθεί έκτακτο επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ειδικά για την περιοχή που έχει πληγεί από την πυρκαγιά, το οποίο θα καλύψει τη δημιουργία νέων και, ενδεχομένως, πιο σύγχρονων υποδομών, σε αντικατάσταση αυτών που έχουν καταστραφεί.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, σε συνεργασία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λάρνακας και Λεμεσού, θα λάβει άμεσα, μέτρα αποκατάστασης των υποδομών άρδευσης που έχουν καταστραφεί.

Το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, σε συνεργασία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λάρνακας και Λεμεσού και σε συνεννόηση με τις κοινοτικές Αρχές, θα προβούν σε εισηγήσεις και ενέργειες για την άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών/αντιπλημμυρικών έργων.

Philenews