Άρχισαν να μελετούν το ενδεχόμενο τρίτης δόσης

Προετοιμάζονται και στην Κύπρο οι Αρχές για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης ή ενισχυτικής δόσης εμβολίου κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα κα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το θέμα συζητήθηκε ήδη, ανεπίσημα, μεταξύ του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής. Όπως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε σε δηλώσεις του, έγινε μια πρώτη συζήτηση και με τον υφυπουργό Καινοτομίας, ώστε να αρχίσει να ετοιμάζεται και η Πύλη Εμβολιασμού, για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην όλη διαδικασία όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δώσει το πράσινο φως.

Συγκεκριμένα και κληθείς να πει τι προτίθεται να κάνει η Κύπρος για το θέμα της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου, δεδομένου ότι πλέον και χώρες εντός της ΕΕ ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν με την ενισχυτική δόση, ο κ. Χατζηπαντέλας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε χθες με τον υφυπουργό Καινοτομίας, «κατά την οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν θα πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της. Όταν η ΕΕ μάς δώσει το πράσινο φως, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι».

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει έκτακτα μέτρα εάν οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φτάσουν τον μέγιστο διαθέσιμο αριθμό, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως «η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και παίρνουμε όποια μέτρα χρειαστεί να πάρουμε. Ανάλογα με τα προβλήματα, βρίσκουμε λύσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «σημαδιακή», τονίζοντας τη  συμπλήρωση 1 εκατομμυρίου εμβολιασμών. Ο κ. Χατζηπαντέλας, συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας δρα Χριστίνα Γιαννάκη και τον Αν. Διευθυντή των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Ευαγόρα Ταμπούρη, επισκέφθηκε το Εμβολιαστικό Κέντρο της Κρατικής Έκθεσης.

«Το γεγονός ότι έχουμε ξεπεράσει το 1 εκατ. εμβόλια είναι ένα σημάδι πως ο κόσμος εμπιστεύεται τους ειδικούς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την Κυβέρνηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δίνει το μήνυμα ότι πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 82% εμβολιασμένους».

Σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις για αναθεώρηση των ομάδων που δύνανται να διενεργούν rapid test με έξοδα του Κράτους, για να περιληφθούν κι άλλες ομάδες όπως οι στρατιώτες, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και συνεχώς, και εκεί και όπου χρειάζεται να δοθούν λύσεις, το Υπουργείο προχωρά σε σχετικές ενέργειες.

Κληθείς να πει εάν το Σύστημα Υγείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των ασθενών ανεξαρτήτως πάθησης, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι με τη βοήθεια της Γενικής Διευθύντριας έχουν παραπεμφθεί στον ιδιωτικό τομέα 228 ασθενείς και 27 ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας είπε ότι καθημερινά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η μεταφορά ασθενών άλλων παθήσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19.

2.551 ραντεβού ανηλίκων για εμβολιασμό  

Από τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2021 μέχρι χθες στις 11 το πρωί, διευθετήθηκαν μέσω της Πύλης Εμβολιασμού συνολικά 5.366 ραντεβού για εμβολιασμό για τα άτομα 12 ετών και άνω, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Από αυτά, τα 2.551 αφορούν τα ανήλικα άτομα (12-17 ετών) και τα 2.815 τον ενήλικο πληθυσμό.Σημειώνεται ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται από την ηλικιακή ομάδα των 14-15 ετών (1.301 ραντεβού την περίοδο 2/8 μέχρι τις 4/8 στις 11 το πρωί).

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, το ποσοστό εμβολιασμού με 1η δόση μέχρι χθες ήταν στο 74,5% και οι πλήρως εμβολιασμένοι έφτασαν σε ποσοστό 66,6%.

Νέο συμβόλαιο για προμήθεια εμβολίων υπέγραψαν Κομισιόν και NOVAVAX 

Την υπογραφή ενός ακόμα νέου συμβολαίου για την προμήθεια 100 + 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από την εταιρεία NOVAVAX ανακοίνωσαν η Πρόεδρος της Κομισιόν και η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα η Επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε ότι «οι εμβολιασμοί στην ΕΕ προχωρούν και είμαστε πιο κοντά στον στόχο μας, το 70% των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Όπως σημείωσε «η νέα μας συμφωνία με τη Novavax διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας ώστε να περιλαμβάνει ένα ακόμη εμβόλιο πρωτεϊνικής βάσης, μια πλατφόρμα που δείχνει πολλά υποσχόμενη σε κλινικές δοκιμές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια μας θα συνεχίσουν να φτάνουν στους πολίτες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, για να τερματίσουμε την πανδημία το συντομότερο δυνατό».

Αναλυτικά, η Κομισιόν ενέκρινε χθες την έβδομη συμφωνία προ – αγοράς (APA) με φαρμακευτική εταιρεία για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19 το 4ο τρίμηνο του 2021 και το 2022. Η Novavax είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλια επόμενης γενιάς για σοβαρές μολυσματικές ασθένειες. Το εμβόλιο της για τον COVID-19 βρίσκεται ήδη υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον EMA ενόψει πιθανής άδειας αγοράς.

Το σημερινό συμβόλαιο συμπληρώνει ένα ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων με την AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna και τις ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva. Αντιπροσωπεύει ένα άλλο βασικό βήμα προς τη διασφάλιση ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία του COVID-19.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως «καθώς οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αυτή η νέα σύμβαση με μια εταιρεία που ήδη δοκιμάζει το εμβόλιο της με επιτυχία έναντι αυτών των παραλλαγών αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για την προστασία του πληθυσμού μας. Ενισχύει περαιτέρω το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας, προς όφελος των Ευρωπαίων και των συνεργατών μας παγκοσμίως».

Από κρουαζιέρες μέχρι εισιτήρια στα κίνητρα 

Ο κατάλογος με τα κίνητρα που παρέχουν εταιρείες και οργανισμοί για προώθηση του εμβολιασμού έχει επικαιροποιηθεί και βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (www.pio.gov.cy/coronavirus), αλλά και στην ιστοσελίδα www.besafe.gov.cy.

Ο κατάλογος με τα κίνητρα από εταιρείες/οργανισμούς:

Royal Caribbean Cruises: 20 διπλές καμπίνες, για 7-ήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά.

ΙΚΕΑ: 100 δωροκάρτες των €50 για αγορές προϊόντων από την IKEA και το IKEA e-shop.

Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου: 2.025 εισιτήρια διαρκείας (1.255 για Ομάδες Α’ Κατηγορίας, 270 για Ομάδες Β’ Κατηγορίας και 500 για την Εθνική Κύπρου)

Cyta: 5.000 δωροκουπόνια των €20 για τα Cytashop

Τράπεζα Κύπρου: 2.000 δωροκουπόνια αξίας €50 για τα καταστήματα PUBLIC, μέσω των καρτών της Τράπεζας Κύπρου

Όμιλος Εταιρειών CTC: 400 κουπόνια των €50, για αγορές από τα καταστήματα Superhome Center DIY, τις εκθέσεις CTC Automotive Ltd και τα καταστήματα της Ermes Department Stores Plc

Epic: Μέχρι 5GB όγκο δεδομένων δωρεάν (mobile Internet) σε 5.000 υφιστάμενους ή νέους συνδρομητές

Cablenet : 20% έκπτωση σε πακέτα κινητής τηλεφωνίας

Easyslim Ltd: 2.000 προγράμματα των €260 για ευεξία και φυσική κατάσταση

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος για τα κίνητρα που παρέχουν οι ακόλουθες/οι εταιρείες/οργανισμοί:

1. ZARA (100 δωροκουπόνια €50 για τα καταστήματα ZARA):  δήλωσαν ενδιαφέρον 5.863 άτομα.

2. Tus Airways (100 αεροπορικά εισιτήρια για Ελλάδα): δήλωσαν ενδιαφέρον 4.610 άτομα.

3. ΘΟΚ (100 ετήσιες συνδρομές θεάτρου): δήλωσαν ενδιαφέρον 1.098 άτομα.

4. Cyprus Airways (150 αεροπορικά εισιτήρια): δήλωσαν ενδιαφέρον 6.062 άτομα.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες, θα λάβουν σχετική ενημέρωση από την/τον αντίστοιχη/ο εταιρεία ή οργανισμό.

Philenews