Αλλοιωμένη ή όχι η εικόνα μετά την κατάργηση των δωρεάν rapid test στην Κύπρο – Τι λένε οι επιστήμονες

Παρόλο που κάποια μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις μετά την κατάργηση των δωρεάν rapid test λέγοντας πως αυτό θα αλλοιώσει ενδεχομένως την κατάσταση όπως διαμορφώνεται επιδημιολογικά στην Κύπρο, εντούτοις, μερικοί εκφράζουν αντίθετη άποψη, αναφέροντας πως οι πιο στοχευμένοι έλεγχοι θα δώσουν σαφέστερη εικόνα της διασποράς του ιού. 

«Δεν είμαστε μακριά από το να έχουμε πιο σαφή εικόνα αφού τώρα οι έλεγχοι είναι πιο στοχευμένοι, φυσικά μπορεί να χάσουμε κάποια θετικά περιστατικά τα οποία ωστόσο αν παρουσιάσουν συμπτώματα θα προβούν σε εξέταση. Θα πρέπει να δώσουμε μια μεταβατική περίοδο 8 ημερών για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα», δήλωσε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Οι επιστήμονες μάλιστα δίνουν έμφαση στις εξετάσεις που διενεργούνται μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία και στα εργαστήρια των κρατικών νοσηλευτηρίων, ωστόσο όπως αναφέρουν η πραγματική ένδειξη για την επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου αντικατοπτρίζεται στα νοσοκομεία. Το βάρος, ωστόσο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας πέφτει στα εμβόλια και τα αποτελέσματα από το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νόσων κατέδειξαν το πόσο μπορούν να προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό ένα πρόσωπο όταν είναι πλήρως εμβολιασμένο.

ΕΡΕΥΝΑ CDC

99,9% ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό είναι κάτω του 1% σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ (από 0,01% έως 0,9% ανάλογα με την πολιτεία). Πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά όσων αναγκάζονται να νοσηλευτούν ή χάνουν τη μάχη με τη νόσο.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου, στόχος ακόμα και κατά την περίοδο των διακοπών οι εμβολιασμοί σύμφωνα και με τους επιστήμονες χρειάζεται να συνεχιστούν με την ίδια ένταση.

«Να μην ξεχάσουμε να μην κόψουμε πίσω στους εμβολιασμούς τις δύο αυτές εβδομάδες των διακοπών ώστε να ανέβει και άλλο η εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΗΚΑΝ

Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού πάντως, τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου έφτασε το 74% ενώ το 66% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα. Από χθες μάλιστα μέχρι και σήμερα το μεσημέρι προγραμματίστηκαν 2176 ραντεβού ανηλίκων από τα οποία τα 1800 αφορούν τις ηλικιακές ομάδες 12-15 ετών, ενώ άλλα 2161 ραντεβού αφορούν άτομα από 18 ετών και άνω. Μάλιστα για τις ηλικίες από 12 ετών και άνω διευθετήθηκαν συνολικά 4337 ραντεβού, ενώ στα walk in διενεργήθηκαν 600 εμβολιασμοί.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έλαβαν την πρώτη δόση: 74%

Ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα: 66%

Ραντεβού που διευθετήθηκαν από χθες: 2176 ανήλικοι- 1800 από 12-15

2161 18 ετών και άνω

Συνολικός αριθμός ραντεβού για άτομα 12 ετών και άνω: 4337

Walk-in εμβολιασμοί μέχρι χθες: 600

Από την Παρασκευή εξάλλου, θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ με την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων.