Εμβόλια για εφήβους και απειλές θανάτου

Μόνο επιτυχημένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το πείραμα με τα επί πληρωμή rapid tests, που άρχισε χθες Κυριακή. Η πρώτη μέρα εφαρμογής του προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Οι ενδιαφερόμενοι για την εξέταση έτρεχαν από φαρμακείο σε φαρμακείο, αφού παρατηρήθηκαν από τις πρώτες ώρες ελλείψεις. Σχηματίστηκαν ουρές, ενώ και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί δήλωναν αδυναμία να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Έθεταν επίσης και θέματα ασφάλειας καθώς στους μικρούς χώρους των φαρμακείων παρατηρήθηκε συνωστισμός.

Εξάλλου στην Πάφο χτες εφημέρευε ένα και μόνο φαρμακείο με αποτέλεσμα να δεχτεί όλο τον όγκο των ενδιαφερομένων για εξέταση γεγονός που προκάλεσε ουρές, συνωστισμό, καθυστερήσεις και ασφαλώς ταλαιπωρία, εξαιτίας και των ψηλών θερμοκρασιών.

Πάντως η Κυβέρνηση και παρά τις πιέσεις που δέχεται, δεν πρόκειται να αναστείλει το μέτρο της επί πληρωμή εξέτασης για τον κορονοϊό. Ανάμεσα στους λόγους που συντείνουν στην κυβερνητική θέση είναι και το οικονομικό ζήτημα, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης φρόντισε να το επισημάνει με εμφαντικό μάλιστα τρόπο. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε, στέλνοντας τα απαραίτητα μηνύματα:

«Το 2021 διαθέσαμε €22 εκ, λεφτά των φορολογουμένων για rapid tests. Εξασφαλίσαμε δωρεάν εμβόλια για όλους για να προστατεύσουμε την κοινωνία. Σεβόμαστε το δικαίωμα επιλογής, αλλά η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να επιδοτεί τους μη εμβολιασμένους εις βάρος άλλων κοινωφελών πολιτικών».

Εμβολιασμός παιδιών από σήμερα

Στο μεταξύ πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της λοίμωξης Covid-19 αποκτούν από σήμερα  Δευτέρα 2 Αυγούστου τα παιδιά 12-15 ετών. Η απόφαση είχε ληφθεί προ ημερών από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο είχε λάβει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Στόχος αύξηση της εμβολιαστικής θωράκισης του πληθυσμού. Απώτερος σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης συρροών κρουσμάτων στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna), κατόπιν και της σύστασης από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό.

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και με απαραίτητη συγκατάθεση από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες. Ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ελλάδα από σήμερα, προχωρούν με τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μεγαλύτερη προστασία του πληθυσμού.

 Παρέμβαση Αστυνομίας

Στο μεταξύ ακόμα και απειλές κατά της ζωής τους και ύβρεις δέχονται μέλη του ΔΣ της Παιδιατρικής Εταιρείας, λόγω της σύστασης για εμβολιασμό παιδιών, που οδήγησε στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών και άνω. Την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, Μιχάλης Αναστασιάδης, δήλωσε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφέροντας  ότι έχει ήδη γίνει σχετική καταγγελία στην Αστυνομία. Μεταδόθηκε ακόμα ότι ο Υπουργός Υγείας ζήτησε και θα έχει σήμερα από τον Αρχηγό Αστυνομίας ενημέρωση επί του θέματος.