Παίγνια κομμάτων με χορηγία – Ζητούν έξτρα χρήματα για ΔΗΠΑ

Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δίνει ξεκάθαρη κατεύθυνση προς το Νομοθετικό Σώμα όσον αφορά την κρατική χορηγία, ωστόσο η χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων, την προσάρμοσε στα κομματικά δεδομένα. Το θέμα επιστροφής χρημάτων και επαναπροϋπολογισμού της κρατικής χορηγίας που πήραν προκαταβολικά, όπως αναφέρει ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα στη γνωμάτευσή του, κρίθηκε ως ανεφάρμοστο και πλέον η πίεση μεταφέρεται από τη Βουλή στην Κυβέρνηση. Το ζήτημα που προέκυψε αφορά τη χρηματοδότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία διεκδικεί μέρος της κρατικής χορηγίας ως νεοεισελθών κόμμα στη Βουλή. Χρηματοδότηση διεκδικεί επίσης και το Κίνημα Κυνηγών το οποίο, παρότι δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, με βάση τη νομοθεσία υποστηρίζει ότι δικαιούται λόγω του ότι έχει εξασφαλίσει ποσοστό πέραν του 3%.

Τα χρήματα δεν υπάρχουν στη Βουλή για να δοθούν, η οποία ουσιαστικά βάζει πίεση στο υπουργείο Οικονομικών για λήψη απόφασης σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και αποδέσμευση συμπληρωματικού κονδυλίου για να δοθεί έκτακτη χορηγία στη Δημοκρατική Παράταξη.

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα που αφορά στην επιστροφή των χρημάτων από τα κόμματα, τα οποία πλέον δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όμως έλαβαν ολόκληρο το ποσό της χορηγίας για το έτος, ενώ έλαβαν κι έκτακτη χορηγία το 2016 ως νεοεισελθόντα στη Βουλή (Συμμαχία Πολιτών, το ποσό των €277.429 και Αλληλεγγύη €251.203). Το Νομοθετικό Σώμα θεωρεί ότι αρμόδιο για να απαιτήσει την επιστροφή χρημάτων είναι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, θα στείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών με τις θέσεις όλων των κομμάτων όπως διατυπώθηκαν στη σύσκεψη αρχηγών και επισυνάπτοντας τόσο τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η Βουλή από πλευράς της αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα μέχρι τέλος του έτους.

Με βάση τους υπολογισμούς και με τα νέα εκλογικά ποσοστά, θα έχουμε τα εξής δεδομένα όσον αφορά στην κρατική χορηγία η οποία θα μοιράζεται σε επτά κοινοβουλευτικά κόμματα, αντί οκτώ που ήταν προηγουμένως:

ΔΗΣΥ: Αύξηση €37.069. ΑΚΕΛ: Μείωση €1.558. ΔΗΚΟ: Μείωση €47.321. ΕΔΕΚ: Αύξηση €59.305. ΕΛΑΜ: Αύξηση €145.750. ΔΗΠΑ: της αναλογεί ποσό €318.591. Οικολόγοι: Αύξηση €16.796.

Το συνολικό ποσό της χορηγίας ανέρχεται περίπου στα €7 εκατομμύρια.

Philenews