Σφύζει από ντόπιο τουρισμό η Πόλη Χρυσοχούς

Τους… έφεξε για τα καλά τη διετία αυτή, της πανδημίας, στο διαμέρισμα Χρυσοχούς. Από τις φωνές απογοήτευσης για τον εξοστρακισμό της περιοχής από τα τουριστικά πλάνα και σχεδιασμούς, πλέον περάσαμε στην απόλυτη ικανοποίηση για το απρόσμενο προ δύο ετών, γεγονός ότι τα χθεσινά μειονεκτήματα της ακριτικής περιοχής, μετατράπηκαν σε μέγα πλεονέκτημα:

Η μεγάλη απόσταση από τα πολύβουα αστικά κέντρα, η απουσία μαζικών χώρων συνάθροισης, η τεράστια ακτογραμμή που επιτρέπει άπλετη απόσταση μεταξύ των επισκεπτών και η μικρή κλίμακα των δραστηριοτήτων κάθε λογής, συντείνει στις μέρες της πανδημίας ώστε η Πόλη Χρυσοχούς και οι γύρω κοινότητες να έχουν μετατραπεί πλέον σε δημοφιλή προορισμό για τους Κύπριους εκδρομείς σε σχέση με τα πολύβουα κέντρα διασκέδασης όπως η Κάτω Πάφος, η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς.

Οι εκτιμήσεις στις οποίες προέβαινε μεσούσης της πρώτης περιόδου των μέτρων, τον Μάρτιο του 2019, ο Δήμαρχος Γιώτης Παπαχριστοφή, ότι η Πόλη Χρυσοχούς θα είναι πολύ ωφελημένη τουριστικά μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού λόγω του κορωνοϊού, επιβεβαιώνονται πλέον και με αριθμούς.

Μεγάλος αριθμός Κυπρίων εκδρομέων προτιμά όλη αυτή την περίοδο το διαμέρισμα Χρυσοχούς για τις θερινές του διακοπές, εκτιμώντας ότι η μεγάλη απόσταση του από τα αστικά κέντρα, η απουσία έντονης νυχτερινής ζωής και μεγάλων εστιών συγκέντρωσης πολιτών, αλλά και η τεράστια ακτογραμμή του παρέχουν την ευχέρεια για τήρηση και με το παραπάνω των αποστάσεων που συστήνουν οι επιδημιολόγοι και καθιστούν την περιοχή πολύ πιο ασφαλή από άλλες πολυσύχναστες περιοχές.

Επιβεβαιώνοντας το σκηνικό που διαμορφώνεται και το καλοκαίρι του 2020 στην περιοχή, ο Δήμαρχος Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή, δήλωσε στον «Φ» ότι το διαμέρισμα Χρυσοχούς φιλοξενεί ήδη την περίοδο αυτή αρκετούς επισκέπτες από την Κύπρο, ενώ οι κρατήσεις και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος δείχνουν ότι οι μέρες του Αυγούστου θα είναι περίοδος πολυκοσμίας για την περιοχή.

«Τις επόμενες ημέρες η αύξηση αυτή εκτιμούμε ότι θα εκτοξευθεί», τόνισε, «ενώ ήδη κατά τα σαββατοκύριακα παρατηρείται έντονη κίνηση από συμπατριώτες μας εκδρομείς. Σημαντικά οφέλη για την Πόλη Χρυσοχούς θεωρούμε ότι θα έχουμε και το φθινόπωρο, αφού οι συμπατριώτες μας διαχρονικά έρχονται για τις διακοπές τους εδώ και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

Στην περιοχή Χρυσοχούς, τόνισε ο Δήμαρχος Πόλης, συνυπάρχουν σήμερα όλες εκείνες οι συνθήκες που δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που βλέπουν την πανδημία να επανέρχεται κάθε τόσο κατά κύματα.

«Τα τουριστικά καταλύματα είναι λιγοστά και μικρής κλίμακας, τα κέντρα αναψυχής είναι οικογενειακές μονάδες με μικρό αριθμό τραπεζιών, η ακτογραμμή μας είναι έκτασης 20 χιλιομέτρων, πράγμα που αποκλείει όσο κόσμο και να έχουμε τις συναθροίσεις, ενώ και ο Δήμος έχει αναβαθμίσει πλέον κατά πολύ τα επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, καθαριότητας και παρεχομένων υπηρεσιών.

Φροντίζουμε επίσης για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, ώστε μέσα στο ήσυχο περιβάλλον της περιοχής μας οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν δράσεις που και την ψυχαγωγία τους εξυπηρετούν και την απαίτηση για υγειονομική ασφάλεια συνεχίζουν».

  Λείπει η δημιουργία τεχνητού υφάλου

Αυτό που και κατά την περίοδο της πανδημίας εξακολουθεί να λείπει από την περιοχή, τονίζει ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, είναι το εμπλουτιστικό έργο του τεχνητού υφάλου, το οποίο θα έπρεπε να είναι ήδη πραγματικότητα.

Μιλώντας σήμερα στον «Φ» ο Γιώτης Παπαχριστοφή παρατηρεί ότι όπως και σε άλλες έξι περιοχές παγκύπρια, η διαδικασία για την δημιουργία τεχνητού υφάλου στην θάλασσα της Χρυσοχού, κόλλησε στο άγονο του προκηρυχθέντος διαγωνισμού.

«Δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον κατά την προκήρυξη αυτή», είπε, «με αποτέλεσμα το Τμήμα Αλιείας που είναι αρμόδιο να προχωρά πλέον στην επαναπροκήρυξη του. Ελπίζουμε να έχουν γίνει πλέον οι τροποποιήσεις και αλλαγές που να καταστήσουν τον διαγωνισμό πιο ελκυστικό στους προσφοροδότες».

Ο τεχνητός ύφαλος στην Πόλη Χρυσοχούς θεωρείται σημαντικό εμπλουτιστικό έργο από τους τοπικούς φορείς, για αυτό και οι προσπάθειες υλοποίησης του έργου συνεχίζονται από τον Μάιο του 2017.

Ο Δήμος Πόλης είχε ήδη υποβάλει αίτημα από το 2012 και είχε μάλιστα ανακοινωθεί από τον τότε Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη ότι ο επόμενος ύφαλος που θα δημιουργηθεί την περίοδο 2014-2020 θα είναι στην Πόλη Χρυσοχούς.

«Αυτό ανακοινώθηκε τόσο στη συνάντηση του Υπουργού με το Δημοτικό Συμβούλιο στην Πόλη Χρυσοχούς όσο και κατά την πόντιση του σκάφους στην περιοχή Μουλιών στη Γεροσκήπου, το 2017», είπαν αρμόδιοι φορείς. «Η Πόλη Χρυσοχούς πληροί όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να γίνει μελέτη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ώστε να εξευρεθεί η πιο κατάλληλη και ιδανική περιοχή για τη δημιουργία του».

Στο μεταξύ, ωστόσο, οι σχεδιασμοί δεν έχουν προχωρήσει και οι αρχές του διαμερίσματος Χρυσοχούς δεν έχουν ενημέρωση όπως αναφέρουν για το πού βρίσκονται σήμερα οι όποιοι σχεδιασμοί επί του θέματος, πέραν της πρόσφατης αναφοράς του κ. Καδή στο πλαίσιο περιοδείας του στην επαρχία Πάφου.

πηγή: Φilenews