Ακάμας: Αναμένουν τις τελικές αποφάσεις οι ενδιαφερόμενοι – Απορρίπτουν το σχέδιο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Τις τελικές αποφάσεις του τμήματος περιβάλλοντος για το σχέδιο που εκπόνησε το πολεοδομικό συμβούλιο όσον αφορά στο πως θα αναπτυχθεί η ευρύτερη περιοχή έξω από τον Ακαμα, αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι.

Την ίδια ώρα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν σε απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου αφού εκτιμούν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σημείωσε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η βιοποικιλότητα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τόνισε ότι αυτό το σχέδιο εκπονήθηκε από το πολεοδομικό συμβούλιο και σημείωσε ότι η ανάπτυξη θα είναι γύρω από τις κοινότητες και όχι μέσα σε περιοχές του Ακάμα.

Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί τελική έγκριση από το τμήμα περιβάλλοντος και ο Υπουργός Γεωργίας εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα υποβάλει τις παρατηρήσεις του εκεί και όπου διαπιστώσει αρνητικά σημεία.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός λειτουργός της ομοσπονδίας των περιβαλλοντικών οργανώσεων Κλείτος Παπαστυλιανού είπε ότι αναμένουν από το τμήμα Περιβάλλοντος να απορρίψει τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή του Ακάμα.

Τόνισε ότι αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει αναπτυξιακά έργα που θα επιφέρουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα είπε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ξενοδοχεία δίπλα από βράχους στην Ίνια, spa και κέντρα υγεία πάνω από φαράγγια, όπως επίσης κατοικίες και επισκέψιμα αγροκτήματα εντός προστατευόμενων περιοχών.

Στο μεταξύ σε ότι αφορά το εθνικό δασικό πάρκο Ακάμα που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας ο Κώστας Καδής είπε ότι εκεί θα αναπτυχθούν μικρά λυόμενα περίπτερα και όχι εστιατόρια ή ξενοδοχεία.

Ο κύριος Καδής είπε ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, να υπάρξουν οικονομικά οφέλη στις κοινότητες της περιοχής από την επισκεψιμότητα και να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο σε συγκεκριμένα σημεία για να μην υπάρχει διάσπαρτη διακίνηση όπως γίνεται σήμερα.

πηγή: διάλογος