Άκυρο το υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε νυχτερινά κλαμπ στη Βρετανία

Ηβρετανική Κυβέρνηση δε θα υλοποιήσει τελικά την εξαγγελία για υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά Covid για είσοδο σε νυχτερινά κλαμπ και σε εκδηλώσεις με μεγάλα πλήθη στην Αγγλία.

Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε την Κυριακή στην τηλεόραση του BBC ότι η απόφαση έχει ανακληθεί.

«Δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα απλά και μόνο για να τα κάνουμε. Το κοιτάξαμε προσεκτικά και ενώ πρέπει να το κρατήσουμε ως εφεδρικό πιθανό μέτρο, χαίρομαι να πω ότι δε θα προχωρήσουμε με τα σχέδια για πιστοποιητικά εμβολιασμού», είπε ο κ. Τζάβιντ.

Το μέτρο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες κλαμπ αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ο κ. Τζάβιντ αρνήθηκε ότι η αναστροφή της Κυβέρνησης οφείλεται σε αυτές τις εσωκομματικές πιέσεις, παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα στην ίδια εκπομπή του BBC ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι είπε πει πως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι η σωστή χρονική στιγμή για την εφαρμογή του μέτρου.

Κατά τον κ. Τζάβιντ τα εμβολιαστικά πιστοποιητικά δε χρειάζονται διότι έχει χτιστεί ένα «τείχος άμυνας» με τα εμβόλια, τα τεστ, την παρακολούθηση κρουσμάτων και τις νέες θεραπείες.

Αντίθετη προσέγγιση υιοθετεί η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, που καθιστά υποχρεωτική από τον Οκτώβριο την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για είσοδο σε κλαμπ και μαζικές εκδηλώσεις.

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας προανήγγειλε επίσης στην ουσία την κατάργηση της υποχρέωσης διενέργειας μοριακού διαγνωστικού τεστ PCR για όσους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδεύουν στην Αγγλία από χώρες στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα του Λονδίνου.

Είπε ότι έχει ζητήσει συστάσεις για το πότε θα μπορούσε να πάψει να ισχύει αυτή η κοστοβόρα υποχρέωση  για τους ταξιδιώτες.

Εν το μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένονται οι λεπτομέρειες από την Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) για την έναρξη του προγράμματος χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης των εμβολίων, καθώς και η σύσταση των αρχίατρων των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό των ανηλίκων από 12 έως και 15 ετών.

πηγή: alphanews.live