Απάντηση ΟΚΥπΥ σε Υπ. Υγείας για ΤΑΕΠ με… εγχειρίδιο λειτουργίας

Με εγχειρίδιο για τον τρόπο λειτουργίας των Πρώτων Βοηθειών απάντησε ο ΟΚΥΠΥ στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος ζήτησε να βελτιωθεί η κατάσταση στα συγκεκριμένα τμήματα των νοσοκομείων.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δίδει οδηγίες για το τι θα γίνεται από την ώρα που θα φτάσει ο ασθενής στις πρώτες βοήθειες μέχρι την ώρα που θα φύγει.

Επίσης το εγχειρίδιο δίδει οδηγίες για το πως πρέπει να γίνεται διαχείριση των κλινών η οποία πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεργασία με τους διευθυντές της κάθε κλινικής.

Ο κ. Χαριλάου σημείωσε ότι ο ΟΚΥΠΥ δεν ισχυρίζεται ότι θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης αφού κύριο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών.

Είπε επίσης ότι ο ΟΚΥΠΥ θα καλέσει σε συνάντηση τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για να συζητήσουν το εγχειρίδιο και εκεί που υπάρχουν ενστάσεις, να λυθούν τα ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, έψεξε το γεγονός ότι έμαθε από τα ΜΜΕ ότι ετοιμάστηκε εγχειρίδιο για τον τρόπο λειτουργίας των Πρώτων Βοηθειών.

Ο κ.Κούμας είπε ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα εξετάσει το ζήτημα και θα επανέλθει.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του γραφείου υγείας του ΑΚΕΛ, Άθως Γεωργίου, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι το εγχειρίδιο του ΟΚΥΠΥ είναι η ίδια έκδοση με αυτό που ο τέως Υπουργός Υγείας έστειλε το 2018 στα νοσοκομεία αλλά δεν εφαρμόστηκε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι υπάρχει θέμα υποστελέχωσης και ίσως κάποια πράγματα δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν. Πρόσθεσε ότι κατανοεί την αντίδραση της ΠΑΣΥΚΙ γιατί σήμερα έμαθε για αυτή την εξέλιξη και τόνισε ότι για τα επιστημονικά εγχειρίδια, θα έπρεπε να είχαν λόγο οι άνθρωποι που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν.

Ο κ.Γεωργίου τόνισε ότι τα νοσοκομεία πάσχουν και υπάρχει διαβάθμιση ευθυνών που αγγίζει όλους, περιλαμβανομένου του Υπουργείου Υγείας.

Χαρακτήρισε επίσης ανησυχητικό ότι υπάρχει έλλειμα στον προϋπολογισμό του ΟΚΥΠΥ και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της αφού τα νοσοκομεία έχασαν έσοδα μετά που ανέλαβαν την διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει οικονομικά τον ΟΚΥΠΥ αφού με αυτό το τρόπο θα προστατεύσει και το ΓΕΣΥ.

πηγή: διάλογος