Ατελείωτο φαγοπότι στο δημόσιο

Ακυρώθηκε ένα, αλλά πολλά άλλα έγιναν και γίνονται. Αυτά λέγονται από πρόσωπα που γνωρίζουν ως προς το φαγοπότι που στήνεται χρόνια τώρα στη δημόσια υπηρεσία και σε πολλούς οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Το θέμα εγέρθηκε με αφορμή την ακύρωση πάρτι που θα γινόταν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αποχαιρετισμό της προέδρου της Επιτροπής κ. Δήμητρας Καλογήρου.

Όπως είναι γνωστό το αποχαιρετιστήριο πάρτι ακυρώθηκε ύστερα προληπτική παρέμβαση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε σχετική  επιστολή του προς την Επιτροπή ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο γεγονός ότι τα έξοδα της εκδήλωσης, ύψους €10.000 περίπου, θα τα επωμιστεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή το Δημόσιο. Ο κ. Μιχαηλίδης κοινοποίησε την επιστολή του και στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου για ενημέρωση και για τυχόν δικές τους ενέργειες.

 Στην επιστολή του Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η Υπηρεσία μας θεωρεί πρωτοφανές και απαράδεκτο να επωμιστεί το κόστος για το αποχαιρετιστήριο πάρτι της απερχόμενης προέδρου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατά συνέπεια ο φορολογούμενος πολίτης. Η πρακτική που ακολουθείται στη δημόσια υπηρεσία είναι όπως τα αποχαιρετιστήρια πάρτι αξιωματούχων/υπουργών/γενικών διευθυντών διοργανώνονται με πρωτοβουλία του προσωπικού και ο κάθε συμμετέχοντας καταβάλλει το σχετικό αντίτιμο. Όσον αφορά τους προσκεκλημένους, οι οποίοι συνήθως είναι ελάχιστοι, είτε καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο, είτε αυτό κατανέμεται στο προσωπικό που θα συμμετάσχει στο πάρτι. Επιπρόσθετα, είθισται το προσωπικό να καλύπτει και το αντίτιμο για το τιμώμενο πρόσωπο, καθώς και το κόστος του δώρου».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ενεπλάκη στο ζήτημα κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε ενώπιόν της στις 5/9/2021. Ο έλεγχος που ακολούθησε, επιβεβαίωσε ότι το συμβούλιο, στην απουσία της κ. Καλογήρου, αποφάσισε την κάλυψη του κόστους για το αποχαιρετιστήριο πάρτι σε συνεδρία του στις 2/8/2021. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι στάλθηκαν 70 περίπου προσκλήσεις για το πάρτι. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι λήφθηκαν προσφορές από τρεις εταιρείες για διοργάνωση πάρτι για 200 με 250 άτομα χωρίς να προηγηθεί απόφαση του συμβουλίου. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η προσφορά της φθηνότερης εταιρείας ανέρχεται στα €22 ανά άτομο πλέον ΦΠΑ και €150 πλέον ΦΠΑ για μουσική. Τα επιπρόσθετα έξοδα για παραγγελία ποτών, γλυκό/τούρτα, διακόσμηση του χώρου, προσκλήσεις, τεχνικό εξοπλισμό και τιμητική πλακέτα για την κ. Καλογήρου υπολογίστηκαν στις €3.000.

Και η εντυπωσιακή δικαιολογία

Μετά τη λήψη της επιστολής του γενικού ελεγκτή, το συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την ακύρωση της εκδήλωσης, με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής κ. Γιώργο Θεοχαρίδη να ενημερώνει τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι δεν έγινε οποιαδήποτε πληρωμή, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του αποχαιρετιστήριου πάρτι λήφθηκε με βάση την πρακτική που εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα. Και όντως έχει δίκαιο ο κ. Θεοχαρίδης. Καθημερινά σχεδόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Πολλές από αυτές ακόμα και σε εργάσιμο χρόνο. Γενέθλια, ονομαστικές γιορτές, αποχαιρετιστήρια γεύματα, πάρτι προαγωγών και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις με διάφορες αφορμές δίνονται συνεχώς. Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μη δαπανάται δημόσιο χρήμα, αλλά χάνεται πολύτιμος χρόνος εργασίας όταν οι καθυστερήσεις στην προώθηση της εργασίας και τα παράπονα του πολίτη ότι δεν εξυπηρετείται από την κρατική μηχανή, έχουν πάρει διαστάσεις.  Έτσι αν ο Γενικός Ελεγκτής και η Υπηρεσία του θελήσει να ψάξει λίγο το θέμα θα βρει πολλά περιστατικά σαν αυτό της κ. Καλογήρου. Υπενθυμίζεται ότι η Δήμητρα Καλογήρου θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά της στις 15 Σεπτεμβρίου.