Χορηγία: Τα κόμματα δεν τα έχουν για να τα δώσουν πίσω

Δυσεπίλυτο γρίφο που όπως φαίνεται η λύση του θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες έχει δημιουργήσει η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας κατόπιν αιτήματος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τη χορηγία των κομμάτων. Η γνωμάτευση για επανυπολογισμό του συνολικού ποσού της χορηγίας με τα δεδομένα της εκλογικής δύναμης των κομμάτων μετά τις Βουλευτικές δεν τυγχάνει αποδοχής από όλα τα κόμματα, με το ΔΗΚΟ να την αμφισβητεί και να είναι αποφασισμένο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, να φτάσει το θέμα μέχρι το Δικαστήριο, του οποίου είναι του μόνου, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, που θα σεβαστεί την απόφαση. Την ίδια ώρα όμως φαίνεται να προκύπτει και άλλο ζήτημα, καθώς και άλλα κόμματα που καλούνται να επιστρέψουν ένα ποσό με βάση τον υπολογισμό που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο ποσό δεν το έχουν. 

Με αυτά τα δεδομένα, η Βουλή και πιο συγκεκριμένα οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν δύσκολο έργο στη σύσκεψη που θα έχουν με την Πρόεδρο του Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται να υπάρχουν αρκετά ζητήματα αδιευκρίνιστα σε σχέση με το πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων και η καταβολή των ποσών που αναλογούν στα νέα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ακόμα πιο περίπλοκο είναι το ζήτημα σε ό,τι αφορά το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών (ΚΕΚΚ) το οποίο δεν έχει εξασφαλίσει είσοδο στη Βουλή, άρα δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, αλλά με βάση τη νομοθεσία, δικαιούται κομματικής χορηγίας.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο τα ίδια τα κόμματα δημιούργησαν με την απόφαση τους τον περασμένο Ιανουάριο να λάβουν προκαταβολικά ολόκληρο το ποσό της χορηγίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε πρόνοια σε ό,τι αφορά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και την αλλαγή που ήταν αναμενόμενο να υπάρξει στην κοινοβουλευτική σύνθεση.

Το υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, αναφέρει ότι και στους υπολογισμούς των ποσών που πρέπει να επιστραφούν από το κάθε κόμμα. Συνολικά πρέπει να επιστραφούν €577.513,72. Αναλυτικά οι χρηματικές επιστροφές που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

>> Συμμαχία Πολιτών: 277.429.68

>> Κίνημα Αλληλεγγύη: 251.203,39

>> ΔΗΚΟ: 47.321,78

>> ΑΚΕΛ: 1.558.87

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το ΔΗΚΟ επιμένει στη θέση που έθεσε εξ αρχής ο πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι δεν συμφωνεί με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά υιοθετεί τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε επικαλεστεί και στη σύσκεψη αρχηγών τον Αύγουστο την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη,ημερομηνίας 13 Ιουλίου, στην οποία αναδεικνύει ως ορθότερο το σενάριο την κατανομή ολόκληρου του ποσού της χορηγίας στην αρχή της χρονιάς.

Πέραν από το ΔΗΚΟ, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πρόβλημα θα προκύψει και στην περίπτωση των υπόλοιπων κομμάτων που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα, πέραν του ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς, όως γνωρίζουμε, θα επιστρέψει το ποσό που αναλογεί σύμφωνα με τον υπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών,  μόλις διευθετηθεί το ζήτημα. Η Συμμαχία Πολιτών ωστόσο, η οποία μετρά αντίστροφα για την ενοποίησή της με την ΕΔΕΚ, δεν έχει στα ταμεία της, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, το ποσό το οποίο αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις από το κόμμα είναι ότι θα ξεκαθαρίσει από τις οφειλές προς το προσωπικό, κοινωνικές ασφαλίσεις και άλλες υποχρεώσεις, ένα ποσό λιγότερο των 100 χιλιάδων ευρώ. Εντός των ημερών θα αποσταλεί και η σχετική επιστολή στον έφορο κομμάτων ενημερώνοντας τον για τη διαγραφή της Συμμαχίας Πολιτών από το μητρώο κομμάτων, την οικονομική κατάσταση και το υλικό που υπάρχει στα γραφεία του κόμματος.

Η Ελένη Θεοχάρους επίσης, στη συνέντευξη της την Κυριακή στον «Φ» αναφερόμενη στο θέμα σε σχέση με την Αλληλεγγύη απάντησε ότι τα 7/12 της χορηγίας είναι κατατεθειμένα σε κλειστό λογαριασμό σε εμπορική τράπεζα και είναι στη διάθεση της Βουλής. «Ενημέρωσα επί τούτου την Εξοχοτάτη Πρόεδρο της Βουλής. Ενημερώνω κι εσάς ότι η Αλληλεγγύη, ως οργανισμός δεν εξέπνευσε την 30ή Μαΐου που δεν μπήκαμε στη Βουλή. Για άλλους 3 μήνες είχαμε ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, μισθούς, μετακομίσεις, έξοδα αποθηκευτικών χώρων και όλα όσα πρέπει να κάνει ο νομοταγής πολίτης που αίφνης χάνει το σπιτικό του. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι η Βουλή και η Πρόεδρος της θα μας διαθέσουν τα κονδύλια που αναλογούν σε τρεις εισέτι μήνες λειτουργίας». Ουσιαστικά δηλαδή, αναφέρει ότι τα έξοδα του κόμματος συνεχίζουν να τρέχουν άρα δεν μπορεί να επιστραφεί το ποσό που αναφέρεται αλλά θα είναι μικρότερο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί από τα κόμματα θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί ως εξής:

>> ΔΗΠΑ: 318.591,95

>> ΕΛΑΜ: 145.750,09

>> ΕΔΕΚ: 59.305,46

>> ΔΗΣΥ: 37.069,63

>> Κίνημα Οικολόγων: 16.769,59

Να σημειωθεί ότι η Βουλή, έχει αποφασίσει όπως ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα για το μέλλον. Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι για σκοπούς αποφυγής παρόμοιων προβλημάτων μέχρι και την ολιστική αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κρίθηκε σκόπιμο να περιληφθεί στον υπό ετοιμασία κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2022, τροποποιημένη η σημείωση 38, η οποία αναφέρεται στη Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα η «Χορηγία Πολιτικών Κομμάτων» να μετονομαστεί σε «Χρηματοδότηση Πολιτικών Κομμάτων» και παράλληλα, να γίνει επαναφορά της σημείωσης σχετικά με τον τρόπο κατανομής της χρηματοδότησης κατά το έτος διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, η οποία είχε περιληφθεί στον Προϋπολογισμό που η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για το έτος 2021, ΜΔΠ 2021- 2023 για ψήφιση και η οποία όμως διαγράφηκε από τη Βουλή.

Philenews