Χωρίς άσπρο καπνό η συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες – Κατέθεσε τις ιδέες του ο ΠτΔ

Χωρίς άσπρο καπνό, διεξήχθη η χθεσινή συνάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη, Πανίκος Παναγιώτου, στην σύντομη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών δεν γίνεται αναφορά στο Κυπριακό, αλλά αναφέρεται ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας Κύπρου και ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αντόνιο Γκουτέρες άκουσε τα όσα του ανέφερε στη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έλαβε και τη συγκατάθεσή του για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου και εκδήλωσε την πρόθεσή του να αναζητηθεί κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως μεταδίδει ο Πανίκος Παναγιώτου, ακόμη δεν είναι σίγουρο αν ο ΓΓ του ΟΗΕ θα διορίσει απεσταλμένο ή αν θα επιλέξει πρόσωπο με αναβαθμισμένο ρόλο το οποίο θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες θα εξαρτηθεί και από τη θέση που θα παρουσιάσει ο Ερσίν Τατάρ κατά την επικείμενη συνάντησή τους η οποία ενδεχομένως να γίνει το Σάββατο, πριν την τριμερή της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του είπε ότι η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες έγινε σε δημιουργικό κλίμα. Ανέφερε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει παραθέσει απόψεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα.

Πρόσθεσε ότι έχει αναπτύξει κάποιες θέσεις και ιδέες και έχει συμφωνηθεί ότι τα όσα αφορούν το Κυπριακό, θα συζητηθούν και κατά το γεύμα που θα έχουν στις 27 Σεπτεμβρίου οι Γκουτέρες, Αναστασιάδης και Τατάρ.

Επίσης ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα όλα να πάνε κατ΄ευχήν, έτσι ώστε να υπάρχει μια νέα προοπτική για την Κύπρο. Πέραν τούτου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέπτυξε ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την επανεκκίνηση της διαδικασίας.

πηγή: διάλογος