Δεκατριάχρονοι μαθητές μπλεγμένοι στα ναρκωτικά

Προβληματισμό αλλά και τρόμο προκαλούν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών σχετικά με την εμπλοκή νέων στα άδυτα μονοπάτια των ναρκωτικών. Όλο και πιο νεαρά άτομα –κυρίως πρόσωπα τα οποία έχουν μόλις ενηλικιωθεί– συλλαμβάνονται για κατοχή και χρήση ουσιών, ενώ πλέον αρκετοί είναι κι αυτοί που αναλαμβάνουν ρόλο διακινητή ή και αποθηκάριου μεγάλων ποσοτήτων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των τριών νεαρών στη Λεμεσό, 18, 21 και 23 χρονών, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα για την υπόθεση εντοπισμού και κατάσχεσης περίπου οκτώ κιλών κάνναβης. Οι τρεις νεαροί φαίνεται μάλιστα να είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς από τις μελέτες και τα στοιχεία της ΥΚΑΝ, καταγράφονται χρήστες από την ηλικία των 13 ετών και άνω.

Μιλώντας στον «Φ» ο διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι όλο και πιο νεαρά άτομα εμπλέκονται σε χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών, τονίζοντας πως αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Υπήρχαν και στο παρελθόν τέτοιες περιπτώσεις ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί. Θα πρέπει να δούμε ποιον ρόλο διαδραματίζουν οι κοινωνικοποιητικοί θεσμοί και πρωτίστως η οικογένεια».

Πρόσθεσε πως από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΚΑΝ, καταγράφεται μια διαφοροποίηση των ηλικιών είτε είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω. «Αυτό που μας προβληματίζει έντονα το τελευταίο διάστημα είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες υποθέσεις υπάρχει εμπλοκή και ανήλικων προσώπων. Εδώ, όπως τόνισε, «προκύπτει και το εύλογο ερώτημα, το πώς κατάφεραν σε τέτοιες ηλικίες να μπουν σε αυτή τη διαδικασία». Ερωτηθείς για τους ανήλικους χρήστες και από ποια ηλικία αυτοί οδηγούνται στα μονοπάτια των ναρκωτικών, σημείωσε πως από τα νεότερα στοιχεία και τις μελέτες, καταγράφονται χρήστες μαθητές από την ηλικία των 13 ετών και άνω.

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, έφερε ως παράδειγμα την περσινή υπόθεση νεαρού και τον εντοπισμό και κατάσχεση πέραν των 10 κιλών κάνναβης και ενός κιλού κοκαΐνης. «Στον νεαρό είχαν ενοικιάσει διαμέρισμα το οποίο μετέτρεψαν σε αποθήκη ναρκωτικών. Προφανώς αυτές οι ηλικίες είναι πολύ πιο ευάλωτες και λόγω του ότι δεν είναι θωρακισμένοι να έχουν αντίσταση, εύκολα παρασύρονται». Τόνισε μάλιστα πως κάποιοι από αυτούς έχουν ως κίνητρο το εύκολο κέρδος, ενώ άλλοι την εξασφάλιση ναρκωτικών λόγω του ότι είναι χρήστες.

Philenews