Δεν θα μιλά δημόσια για τα εμβόλια αν δεν προκαλείται, λέει ο Μόρφου Νεόφυτος

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò óôçí óõíÜíôçóç ìå ôá ìÝëç ôçò ÉåñÜò Óõíüäïõ, óôçí ÉåñÜ Áñ÷éåðéóêïðÞ Êýðñïõ, Ëåõêùóßá 09 Óåðôåìâñßïõ 2021. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου επαναβεβαίωσε τη θέση της υπέρ των εμβολίων

«Υπακοή» στις υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου δήλωσε ο μητροπολίτης Μόρφου στη χθεσινή συνεδρία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πλέον αναμένεται πως δεν θα προβαίνει σε δημόσιες ανεδαφικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις που θα ενθαρρύνουν απόψεις κατά των εμβολίων του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ικανοποιημένος με όσα διαμείφθηκαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα με δηλώσεις που ενδεχομένως να ενθαρρύνουν μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό» ενάντια του κορονοϊού.

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου έκανα έκκληση να υπάρξει μια εναρμόνιση όσον αφορά τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας με κάποιες θέσεις που εκφράζονται», δήλωσε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ούτε η πρόθεση ούτε και η θέση της κυβέρνησης η αντιπαράθεση με τον οποιοδήποτε ελεύθερα μπορεί να εκφράζεται». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «λόγω της επιρροής που ασκούν οι ιεράρχες, έκανα έκκληση κι έγινε αποδεκτή -και χαίρομαι για αυτό- και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα με δηλώσεις που ενδεχόμενα να ενθαρρύνουν μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό».

Σε ερώτηση εάν έκανε ιδιαίτερη νύξη προς τον μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτο, ο οποίος με δημόσιες δηλώσεις αντιτίθεται στον εμβολιασμό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έγινε ένας πάρα πολύ σωστός και εποικοδομητικός διάλογος και με τον Άγιο Μόρφου». Ο Μόρφου Νεόφυτος φαίνεται να δήλωσε ότι διατηρεί τις προσωπικές του απόψεις και ότι εάν δεν προκαλείται, δεν θα μιλά δημόσια…

Ερωτηθείς κατά πόσον τίθεται θέμα εμπλοκής του Γενικού Εισαγγελέα για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου, επανέλαβε ότι προσήλθε στη συνεδρία «με εποικοδομητική θέση και δεν υπάρχει θέμα δίωξης οποιουδήποτε έχει αντίθετη άποψη».

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου με ανακοίνωσή της επαναβεβαίωσε παλαιότερη απόφασή της όσον αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και στο θέμα των εμβολιασμών και κάλεσε όλους τους ιεράρχες, ιερείς και λαϊκούς σε συμμόρφωση προς αυτήν. Όπως αναφέρει, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δήλωσαν υποστήριξη στην απόφαση αυτή».

Σε δηλώσεις του ο πατήρ Γεώργιος Χριστοδούλου, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επανέλαβε ότι η θέση της Ιεράς Συνόδου είναι υπέρ του εμβολιασμού και ανέφερε πως όλοι οι ιερείς και μητροπολίτες καλούνται σε συμμόρφωση και σεβασμό στις αποφάσεις, με τους ίδιους να δηλώνουν «υποστήριξη». Ερωτηθείς για τον μητροπολίτη Μόρφου, ανέφερε πως «έχει τη δική του άποψη, αλλά δήλωσε υπακοή».

Ικανοποιημένος ο ΠτΔ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ικανοποιημένος με όσα διαμείφθηκαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα με δηλώσεις που ενδεχομένως να ενθαρρύνουν μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό» ενάντια του κορονοϊού.

πηγή: διάλογος