Δημοτικές: Εβδομάδα αποφάσεων για αναβολή ή διεξαγωγή τους

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στα κόμματα για τις τελικές αποφάσεις

Οριστικό τέλος αναμένεται να μπει αυτή την εβδομάδα στην πραγματοποίηση ή όχι των Δημοτικών Εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο καθώς στις 16 Σεπτεμβρίου καθορίστηκε νέα συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών για να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο Νίκος Νουρής ανέφερε στην επιτροπή εσωτερικών στην περασμένη της συνεδρίαση ότι μεταξύ άλλων σύμφωνα με το νόμο, το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου είναι ορισμένο για τις 2 Οκτωβρίου και δεν επιδέχεται αλλαγής και έτσι αν η Βουλή, όπως είπε, αποφασίσει για διενέργεια εκλογών αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, ώστε να έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι νέοι ψηφοφόροι.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ παρόλο που η πρότασή του Υπουργείου στα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης είναι η παράταση της θητείας των ήδη εκλεγμένων τοπικών αξιωματούχων ώστε αυτοί που έχουν ήδη εμπλακεί στη μεταρρύθμιση να βοηθήσουν στην εφαρμογή της το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εκλογές 2,5 χρόνων αφού το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο Μάιος του 2024. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακυρωθεί η μεταρρύθμιση και θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως αναφέρθηκε εκταταμένα από πλευρά Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι για ταχθεί  η Κυβέρνηση υπέρ των εκλογών  2,5 χρόνων θα πρέπει να γίνουν με τη ρητή προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως ψηφιστεί τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης στο σύνολό της. Αναφέροντας μάλιστα ότι τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια μέχρι 23 Σεπτεμβρίου γεγονός σύμφωνα με πηγές από το Κοινοβούλιο που θεωρείται δύσκολο.

Έδωσε και ημερομηνίες 

Το υπουργείο Εσωτερικών θέλοντας να δείξει ότι είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια έχει προχωρήσει σε προγραμματισμό και αν η απόφαση είναι για εκλογές 2,5 χρόνων αυτές θα πρέπει να γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, ώστε σε περίπτωση που γίνει επαναληπτική εκλογή να είναι στις 19 Δεκεμβρίου, με τον διάταγμα του υπουργού για προκήρυξη τους να εκδίδεται στις 29 Οκτωβρίου και τις υποψηφιότητες για Δημοτικά Συμβούλια στις 11 Νοεμβρίου και για Κοινοτικά Συμβούλια στις 15 του ίδιου μήνα.

πηγή: OFFSITE