Διπλωματική αναταραχή Γαλλίας – ΗΠΑ

Κλίμα οργής για το σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ – Βρετανία – Αυστραλία

Κλίμα φανερής οργής επικράτησε στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση του συμφώνου αμυντικής συνεργασίας AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το γεγονός ότι το Παρίσι μένει εκτός «διπλωματικού παιχνιδιού» και δεν αποτελεί μια από τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ θα μοιραστούν την εξειδικευμένη τεχνολογία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, οδήγησε στη χάραξη πολιτικής αντιποίνων.

Η Γαλλία πέρασε στην αντεπίθεση μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Από τη στιγμή που η Γαλλία χάνει, επίσης, πάνω από 50 δισ., λόγω συμμετοχής της Αυστραλίας στη συμμαχία, στην οποία θα παρέδιδε υποβρύχια, αποφάσισε επίσης να ακυρώσει γκαλά στην πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις και να αμβλύνουν το κλίμα αντιπαράθεσης, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να χαρακτηρίζει τη Γαλλία σημαντικό αμυντικό εταίρο. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε, ακόμη, να αποσαφανίσει ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί, κάτι όμως που το Παρίσι διέψευσε. Αμήχανη, πάντως, φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Ο Μπλίνκεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία «εταίρο ζωτικής συμμαχίας».

«Αυτή η συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει ότι θέλουμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ζώνη» στον Ινδικό και τον Ειρηνικό, ανέφερε. «Χαιρετίζουμε τις ευρωπαϊκές χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζώνη του Ινδοειρηνικού και θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους με αυτόν το σκοπό», επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός.

Η νέα συμμαχία, η αποκαλούμενη AUKUS, έχει σαφώς στόχο να αντικρούσει τις εντεινόμενες φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή.

Εξάλλου, η Μόσχα με αφορμή την ευρεία σύμπραξη ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, δήλωσε ότι η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει διαμορφώσει τη στάση της έναντι της τριμερούς αυτής συνεργασίας που πήρε την ονομασία AUKUS, αλλά μελετάει προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η Κίνα εξαπέλυσε σφοδρή κριτική μετά τη δημιουργία της συμμαχίας, κάνοντας λόγο για καταστροφική κίνηση από μέρους των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο μίλησε για όξυνση του κλίματος έντασης και ψυχροπολεμική νοοτροπία.

Ακόμη, τόνισε ότι οι τρεις χώρες στρέφονται κατά των ίδιων τους των συμφερόντων.

Η συμμαχία Aukus, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ίσως η πιο σημαντική ρύθμιση για την ασφάλεια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.