Δρομολαξιά: Γίνεται δημόσιο Πολυδύναμο Κέντρο το οίκημα του Συνεργατισμού

Αποκτήθηκε από τον δήμο και θα διαμορφωθεί για χρήση από οργανωμένα σύνολα

Αξιοποίηση του οικήματος του Συνεργατισμού για δημόσιο όφελος προωθεί ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού. 

Η δημοτική Αρχή απέκτησε το κτίριο όπου στεγαζόταν στο πρόσφατο παρελθόν η ΣΠΕ Δρομολαξιάς και η μετέπειτα μορφή του Συνεργατισμού, πριν το ξεπούλημά του από την κυβέρνηση. Το υποστατικό περιήλθε στην κατοχή του δήμου δυνάμει συμφωνίας με την ΚΕΔΙΠΕΣ για μίσθωση για 20 χρόνια, με μονομερές δικαίωμα της τοπικής Αρχής για ανανέωση για άλλα 20 χρόνια, χωρίς να αποκλείεται το κτίριο να γίνει πλήρης ιδιοκτησία του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού. Στο παρόν στάδιο όμως ο άμεσος σχεδιασμός προνοεί τη μετατροπή του οικήματος σε δημόσιο Πολυδύναμο Κέντρο, το οποίο θα διατίθεται για χρήση από οργανωμένα σύνολα. Ο δήμαρχος, Κύπρος Ανδρονίκου, δήλωσε στη «Χ» ότι στόχος είναι να ανατεθούν σε ιδιώτη οι εργασίες που χρειάζονται για τροποποιήσεις, προσθήκες και ενδεχόμενες μετατροπές, ούτως ώστε το κτίριο να διαμορφωθεί κατάλληλα για να μπορεί να φιλοξενεί συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες οργανωμένων συνόλων που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν.

Το Πολυδύναμο Κέντρο είναι έργο το οποίο λείπει από τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και θα καλύψει ανάγκες οργανωμένων συνόλων που δεν έχουν κατάλληλο χώρο για διοργάνωση εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια η τοπική Αρχή εξετάζει διάφορα σενάρια για τη δημιουργία ενός μεγάλου πολυχρηστικού χώρου που θα διατεθεί για κάλυψη αυτών των αναγκών και φαίνεται ότι το οίκημα του Συνεργατισμού είναι μια καλή λύση με την οποία ικανοποιείται και το αίτημα της κοινωνίας για αξιοποίηση ενός ακινήτου που κτίστηκε από τους πολίτες προς όφελος των πολιτών.

Πάει Ιούνη του 2022 η ολοκλήρωση της κεντρικής πλατείας

Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο έργο της ανάπλασης του κεντρικού πυρήνα στη Δρομολαξιά, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, η ολοκλήρωση των εργασιών μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2022.

Η δημοτική Αρχή ενημέρωσε τους δημότες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι τον Μάιο του 2022, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, το πιθανότερο είναι ότι η νέα πλατεία θα παραδοθεί στο κοινό τον ερχόμενο Ιούνιο, δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών. Η καθυστέρηση οφείλεται στην καθυστερημένη έναρξη των εργασιών λόγω της πανδημίας και σε έξτρα εργασίες που χρειάστηκαν στην εγκατάσταση των υποδομών.

Ο δήμαρχος επανέλαβε μιλώντας στην εφημερίδα μας ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο για τον δήμο, το πιο σημαντικό που υλοποιείται, το οποίο θα μεταμορφώσει εξ ολοκλήρου την κεντρική περιοχή και θα την κάνει πιο ελκυστική και προσβάσιμη.

Το σχέδιο «Ανάπλαση του Παραδοσιακού Πυρήνα Δρομολαξιάς στο Δήμο Δρομολαξιάς- Μενεού» προβλέπει πλακόστρωση/τοπιοτέχνηση της πλατείας και των γύρω δρόμων, φύτευση πρασίνου, εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού και ειδικού φωτισμού, υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και γενικά στοχευμένες παρεμβάσεις με τις οποίες θα καταστεί το κέντρο του δήμου πιο προσβάσιμο, πιο ελκυστικό και πιο λειτουργικό, τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες.

Ταυτόχρονα, με την πλήρη αναμόρφωση του κεντρικού πυρήνα ο δήμος προχώρησε και στην κατασκευή καινούργιου δημοσίου χώρου στάθμευσης κοντά στην πλατεία, ούτως ώστε να προσφέρει στους δημότες και στους επισκέπτες μια σύγχρονη και λειτουργική επιλογή στάθμευσης όταν παραδοθεί στο κοινό η νέα κεντρική πλατεία. Ο νέος χώρος στάθμευσης είναι χωρητικότητας 40 οχημάτων και είχε τελικό κόστος 120 χιλιάδων ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ταμείο του δήμου.

Το έργο ανάπλασης του κεντρικού πυρήνα είναι πολεοδομικό, συνεπώς η δαπάνη που κυμαίνεται περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, και καλύπτεται κατά τα 2/3 από το κράτος, με το υπόλοιπο να χρηματοδοτείται από το δημοτικό ταμείο.

Οι προσδοκίες με την ολοκλήρωση του έργου είναι πολύ μεγάλες, με δεδομένο και το γεγονός ότι στη γειτονική κοινότητα Κιτίου, όπου υλοποιήθηκε παρόμοιο σχέδιο  πρόσφατα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά τόσο σε αισθητικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της κοινότητας.

πηγή: διάλογος