Ελλάδα: Εντοπίστηκαν οι πρώτες 4 ιστοσελίδες αρνητών που διαδίδουν fake news

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις ιστοσελίδες που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια και προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η ΕΛΑΣ ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της έρευνάς της, για την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (4 προφίλ στο Facebook και 2 στο Twitter).

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις ιστοσελίδες: Brighteon.com, rumble.com, ugetube.com, ellinesithagenis.gr.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρει:

“Ύστερα από την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της έρευνάς της, για την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Σήμερα ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις, αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν”.

Στη δαγκάνα της εισαγγελίας οι “Ελληνες αυτόχθονες Ιθαγενείς” – Δικηγόρος χρεώνει… 15 ευρώ για ψεκασμένα βίντεο

Όπως έγραψε νωρίτερα σε ρεπορτάζ του το TheTΟC, δύο δικογραφίες για 10 υποθέσεις, ιστοσελίδων, κλειστών ομάδων, και προφίλ ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν σε… ανυπακοή, και έχουν στήσει και μια “βιομηχανία” εκμετάλλευσης και απάτης με πωλήσεις νομικών συμβουλών, διαβιβάστηκαν στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διέταξε κατεπείγουσα έρευνα.

Αντικείμενο της έρευνας να εξεταστεί αν έχουν τελεστεί οι αξιόποινες πράξεις της απάτης ή απόπειρας απάτης, διέγερσης σε ανυπακοή, διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχαν εντοπίσει 22 ιστοσελίδες, κλειστές ομάδες και προφίλ, για 10 από τις οποίες κρίθηκε ο σχηματισμός δικογραφίας. Βασικό ιστολόγιο είναι αυτό των “Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών”, ενώ τα υπόλοιπα φαίνεται να αποτελούν… θυγατρικές αναπαραγωγής.

Για τη συγκεκριμένη επωνυμία το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε εξελιχθεί έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα περισσότερα μέλη ανήκαν στην οργάνωση “Ελλήνων Συνέλευσις” του Αρτέμη Σώρρα. Αριθμούν περισσότερα από 10.000 μέλη, ωστόσο πολλά από αυτά είναι και άτομα που… τρολάρουν τις αναρτήσεις τους. Πολλά από αυτά είναι “κοινά” πρόσωπα με αυτά με αντίστοιχες διαδικτυακές κινήσεις αρνητών μάσκας και αντιεμβολιαστών.

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιχειρούν να εντοπίσουν τους διαχειριστές αυτών των ιστοσελίδων, ενώ έχουν ζητήσει και από την facebook τα στοιχεία ταυτότητας των ατόμων συγκεκριμένων προφίλ. Τα αδικήματα για τα οποία θα κατηγορηθούν είναι αυτά της απάτης, απόπειρας απάτης, διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

 

O δικηγόρος που χρεώνει 15 ευρώ το βίντεο

Ξεχωριστή δικογραφία έχει σχηματισθεί για δικηγόρο που τάσσεται κατά των μέτρων κορονοϊού και του εμβολιασμού, ο οποίος ζητάει ετήσια συνδρομή 15 ευρώ προκειμένου οι ακόλουθοι του, να παρακολουθούν τα βίντεο που αναρτά στο Youtube. Μάλιστα ο συγκεκριμένος έχει συστήσει… ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), το 2021, στην οποία εντάσσεται το ιστολόγιο και το κανάλι του στο youtube, αλλά τα έσοδά του θα μπορούν να ελεγχθούν στη δήλωση του επόμενου φορολογικού έτους.

Μετά τη διαβίβαση των υποθέσεων και την κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αρμόδιος Εισαγγελέας θα εξετάσει εάν έχει τελεστεί μία σειρά από αξιόποινες πράξεις, και σε περίπτωση που διαπιστωθούν κατά την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης, ενδείξεις τέλεσης τους, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί ακόμη κι η αυτόφωρη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη εγκύκλιο του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, είχε ζητήσει από τους εισαγγελικούς λειτουργούς να είναι σε επαγρύπνηση για ενέργειες που στρέφονται κατά της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συνόλου.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ