Ένας στους τρεις με συμπτώματα που μένουν μετά τον κορωνοϊό – Η επικίνδυνη ηλικία

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνουν οι  post-covid ασθενείς, δηλαδή τα πρόσωπα τα οποία νόσησαν με κορωνοϊό, στην συνέχεια αρνητικοποιήθηκαν αλλά ακόμα παρουσιάζουν προβλήματα με την υγεία τους και προχωρούν και σε μελέτη για την Κύπρο.

«Η βαρύτητα  της long covid δεν έχει να κάνει με το πόσο βαριά πέρασαν τη νόσο αρχικά. Για την ακρίβεια μερικοί έχουν σοβαρότερα συμπτώματα μετά, από αυτά που είχαν όταν νόσησαν, Ένα 20-30% από αυτούς θα καταλήξουν να έχουν χρόνια συμπτώματα», αναφέρει ο Επικεφαλής Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Οι ηλικίες ωστόσο 40-60 ετών είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται και επανέρχονται αργά. Μάλιστα τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δύσπνοια, οι ταχυκαρδίες, η εύκολη κούραση, μειωμένη όρεξη ενώ κάποιοι όπως ανέφεραν νιώθουν πολύ κουρασμένοι και δεν μπορούν να σκεφτούν καθαρά περιγράφοντας το σαν σύγχυση η οποία κρατά καιρό. Υπάρχουν όμως και τα ασυνήθιστα συμπτώματα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες όπως η τριχόπτωση, η βραχνάδα και πόνος στις αρθρώσεις, ενώ στις γυναίκες καταγράφηκαν και περιστατικά αστάθειας του κύκλου τους.

Τα συμπτώματα 

-Δύσπνοια (πόνοι στο στήθος|)

-Ταχυκαρδίες

-Μειωμένη όρεξη

-Κούραση που δεν τους βοηθά να σκέφτονται καθαρά

Ασυνήθιστα συμπτώματα

– Τριχόπτωση

-Βραχνάδα

-Πόνος στις αρθρώσεις

-Γυναίκες: Αστάθεια στον κύκλο τους

«Συνήθως είναι άνθρωποι οι οποίοι ήταν σε ΜΕΘ και έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό τους και χρειάζονται αποκατάσταση η οποία μπορεί να διαρκεί και μήνες. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς και όταν βγαίνουν από ΜΕΘ μπορεί να πάνε σε ένα κοινό θάλαμο και σχεδόν σίγουρα σε κέντρο αποκατάστασης για φυσιοθεραπείες ή αγωγή για άλλα προβλήματα», σημειώνει ο Δρ Τσιούτης.

Υποδεικνύοντας αυτό παρουσιάζεται και σε παιδιά ευτυχώς όμως σε μικρότερο βαθμό με τον υπουργό υγείας μάλιστα να αναφέρει πως γίνονται σκέψεις ώστε να δοθεί μια επιπρόσθετη φροντίδα σε ασθενείς με post covid.