Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στα ΤΑΕΠ – Υπ. Υγείας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, να βρούμε άλλες λύσεις

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2015. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΑΚΕΛ: «Τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις» 

Υπ. Υγείας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, να βρούμε άλλες λύσεις 

Εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε άλλες λύσεις ώστε να εξυπηρετούνται έγκαιρα οι ασθενείς στα ΤΑΕΠ, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Ερωτηθείς σε σχέση με καταγγελίες για ταλαιπωρία ασθενών, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως αυτό «είναι θέμα που το είδαμε αρκετές φορές. Αναμένουμε κάποια μέτρα που έχουν ληφθεί να δούμε αν θα αποδώσουν. Εάν δεν αποδώσουν, θα προσπαθήσουμε να βρούμε άλλες λύσεις», είπε.

Την έντονή τους ανησυχία για τις σοβαρότατες καταγγελίες που έγιναν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα.

Το μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σάββα, με δήλωσή της σημειώνει την υποστελέχωση και τις σοβαρότατες ελλείψεις σε κλίνες, αναλώσιμα, αναπνευστήρες και άλλο εξοπλισμό. Επισημαίνει ότι «η λειτουργία των ΤΑΕΠ είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων των νοσηλευτηρίων. Αν ένας θάλαμος δεν έχει αρκετά κρεβάτια, οι ασθενείς περιμένουν ίσως και δεκάδες ώρες μέχρι να βρεθεί ένα κρεβάτι στο θάλαμο που μπορεί να τους περιθάλψει. Συνεπώς η ενίσχυση των ΤΑΕΠ περνά και μέσα από την ενίσχυση των άλλων τμημάτων, άρα τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις», συμπληρώνει.

Τονίζει δε πως «η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και του τρόπου με τον οποίο ο ΟΚΥπΥ χειρίζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια». «Ο κόσμος συνεισφέρει κάθε μήνα στο ΓεΣΥ για να λαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και τελικά αν χρειαστεί να καταφύγει στις Πρώτες Βοήθειες, αντιμετωπίζει συνθήκες που δεν αρμόζουν σε σύγχρονο κράτος, παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία», συμπληρώνει.

Η κα Σάββα αναφέρει ότι «καλέσαμε δεκάδες φορές την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Υποδείξαμε δεκάδες φορές στον ΟΚΥπΥ ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων», καλώντας «έστω και τώρα» την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, «εκτός αν αποφάσισε ν’ αφήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν, συμπαρασύροντας μαζί τους και το ΓεΣΥ» προσθέτει.

Η ΕΔΕΚ με σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι προειδοποίησε για τα προβλήματα και καταθέτει εκ νέου τις προτάσεις της, οι οποίες πάντως σχολιάστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες από τον ΟΑΥ, ο οποίος σημείωσε πως αλλάζουν τη φιλοσοφία του μονοασφαλιστικού συστήματος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας να εγκύψει στα προβλήματα. Τονίζει πως φαίνεται να επικρατεί χάος στα ΤΑΕΠ και επισημαίνει ως αξιοσημείωτο πως εντός του ΓεΣΥ παρέχουν υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών τα δημόσια νοσηλευτήρια και μόνο ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Τονίζει την ανάγκη να βρεθούν λύσεις και επισημαίνει τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας «που διαχρονικά άφηνε τα προβλήματα να στοιβάζονται».

πηγή: διάλογος