Έτσι θα λυθεί το κυκλοφοριακό σε Λευκωσία και Λεμεσό

Όσα ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών στην Offsite on air – Έξυπνα φώτα παντού στη Λευκωσία

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο έπαψε να απασχολεί την επικαιρότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας τόσο των αδειών αλλά και του γεγονότος ότι τα σχολεία ήταν κλειστά με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις κατά τις πρωινές ώρες για πολλούς να ήταν περιορισμένες.

Το άνοιγμα ωστόσο των σχολείων αλλά και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών έφεραν εκ νέου μουρμούρα στους πολίτες οι οποίοι ζητούν από την Πολιτεία άμεσες λύσεις για λύση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Μιλώντας στην εκπομπή Offsite on air, την Δευτέρα 13/9 ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το πρόβλημα με την τροχαία κίνηση παρατηρείται στην είσοδο της Λευκωσίας αλλά και σε Κυκλικούς κόμβους της Λεμεσού.

Ανέφερε ότι εδώ και  ενάμιση χρόνο έχουν αποφασίσουν ποιες δράσεις θα προχωρήσουν για βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Όπως είπε στην Πρωτεύουσα είναι υπό κατασκευή το μεγαλύτερο έργο που είναι σε εξέλιξη και αφορά τον Περιμετρικό που θα κοστίσει 75 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση του θα μειώσει τα αυτοκίνητα στην είσοδο της Λευκωσίας κατα περίπου 25%.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα έργα που θα προσφοριοτηθούν το επόμενο διάστημα με σημαντικό έργο να θεωρείται όπως ανέφερε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ η Offsite η κατασκευή ανισόπεδου κυκλοφοριακού κόμβου που θα ενώνει την είσοδο της πρωτεύουσας με τη πολυσύχναστη λεωφόρο Σταυρού στα ανατολικά και στα δυτικά με τη λεωφόρο Φυτωρίου στην περιοχή Αθαλάσσας που οδηγεί στην Αγλαντζιά, με τα πιο πάνω να θεωρούνται πολύ σημαντικά έργα για την μείωση του Κυκλοφοριακού.

Πιο σημαντικό από πλευράς Κυβέρνησης σύμφωνα με τον κύριο Καρούσο θεωρείται η Πολιτική απόφαση που λήφθηκε πριν 15 μήνες για αξιοποίηση της τεχνολογίας στους τρόπους διαχείρισης της τροχαίας κίνησης στους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους. Έδωσε ως παράδειγμα τα έξυπνα φώτα όπου γίνεται η διαχείρηση της τροχαίας και δίνεται η προτεραιότητα στα αυτοκίνητα στα σημεία που υπάρχει έντονη κυκλοφοριακή πίεση.

Υπενθύμισε ότι τα έξυπνα φώτα χρησιμοποίηθηκαν πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία στον κυκλοφοριακό κόμβο της Αγίας Φύλας αναφέροντας ότι υπάρχει βελτιωση μέχρι και 74% της διαδρομής και για τον λόγο αυτό προχωρούν οι διαδικασίες για έξυπνα φώτα σε περίπου 125 συμβολές σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Ιδιαίτερα στην Λευκωσία θα υπάρχουν 80 σημεία όπου θα υπάρχουν κάμερες και αισθητήρες και θα επικοινωνούν μεταξύ τους, και αφού λαμβάνουν πληροφορίες θα αποφασίζει το σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη πόση προτεραιότητα θα αφήνει σε κάθε σημείο και μάλιστα θα αναγνωρίζει και να δίνει προτεραιότητα τόσο στις δημόσιες μεταφορές και σε ασθενοφόρα αφού θα αναγνωρίζει το αυτοκίνητο και θα αφήνει το πράσινο αναμμένο περισσότερη ώρα.

Καταληκτικά όπως τόνισε έχει γίνει η καταγραφή και αναμένεται ότι τα έξυπνα φώτα αναμένεται ότι θα καλύψουν στην πλειονότητα τους τις συμβολές της Λευκωσίας κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες αφού το σύστημα θα παρακολουθεί την κίνηση και θα αφήνει περισσότερη ώρα αναμμένο το πράσινο στα σημεία που παρατηρείται αυξημένη κίνηση.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο πιο κάτω βίντεο:

πηγή: Offsite