Φοβούνται επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα oι συντεχνίες

Ανησυχία, υποδείξεις και αρκετά αιτήματα προκάλεσε η ανακοίνωση από την υπουργό Εργασίας ότι τα έκτακτα σχέδια στήριξης για αντιμετώπιση της πανδημίας ολοκληρώνουν το κύκλο τους στο τέλος Οκτωβρίου, ύστερα από 20 μήνες και ένα δισ. ευρώ περίπου σε επιδοτήσεις και εφάπαξ ποσά. Οι ανακοινώσεις έγιναν το Σάββατο από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία χθες, σε δημόσιες παρεμβάσεις της, εξήγησε τη λογική της διακοπής της στήριξης, μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, την παρατηρούμενη ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας κοντά στο 5%.

Από τα όσα ανακοινώθηκαν αρμοδίως από την υπουργό Εργασίας αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών, τα έκτακτα σχέδια στήριξης, τα οποία ήδη το τελευταίο τρίμηνο περίπου είναι πιο στοχευμένα, θα τερματιστούν στο τέλος Οκτωβρίου. Πάντως, αμφότεροι οι υπουργοί εξήγησαν πως, όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής, την ολοκλήρωση της έκτακτης στήριξης λόγω της COVID- 19 θα αντικαταστήσουν τα σχέδια ολικής ή μερικής αναστολής εργασιών που εφαρμόζονται κάθε χρόνο από 1η Νοεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, η υπουργός Εργασίας ανέφερε πως θα συνεχιστεί και η στοχευμένη στήριξη των ανέργων, μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης της ΑνΑΔ.

Αν και ο τερματισμός της έκτακτης στήριξης ήταν εν πολλοίς αναμενόμενος, το συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει ανησυχία για την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στην επικείμενη διακοπή των επιδοτήσεων.

Μιλώντας στον «Φ», ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και να υπενθυμίσει στους εργοδότες τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, προκειμένου να μην ξεκινήσει μια νέα επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα, με πρόσχημα τη διακοπή της επιδότησης, εξέλιξη που «θεωρούμε πολύ πιθανόν να συμβεί».

Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα υπήρχε εν ολίγοις ένα υβριδικό σύστημα, όπου μέρος του μισθού ενός εργαζόμενου καταβαλλόταν υπό προϋποθέσεις από το κράτος και εξέφρασε ανησυχία ότι ο τερματισμός της βοήθειας ενδεχομένως να αυξήσει τις πιέσεις στους εργαζόμενους. Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ακόμα πως, αν και αναμενόμενη η διακοπή της στήριξης, θα ήταν καλό οι κοινωνικοί εταίροι να μην ενημερώνονταν για το θέμα από τα ΜΜΕ και τόνισε την ανάγκη διαλόγου για τις τυχόν επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης.

Από πλευράς του, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε πως πρέπει να γίνει κατανοητό και να διευκρινιστεί σε όλους πως η άρση της στήριξης δεν σημαίνει και άρση των υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους. Ο ίδιος, επικαλούμενος και σχετική μελέτη της ETUC, εξήγησε πως τα τελευταία δέκα χρόνια οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από την παραγωγικότητα, υποστηρίζοντας πως αυτό αποτελεί έμμεση επιδότηση των επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους, στους οποίους με την επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να επιστραφούν όλα τα δικαιώματα τους. Ο γ.γ. της ΣΕΚ ανέφερε ακόμα πως εξαιτίας των εξελίξεων και της διακοπής της στήριξης επείγει να επισπευτεί και ο διάλογος για εθνικό κατώτατο μισθό, για το συνταξιοδοτικό και για τη στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού.

Επίσπευση διαλόγου για μισθούς και συμβάσεις 

Την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με αφορμή τον επικείμενο τερματισμό της στήριξης, τόνισε στον «Φ» και ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου.

Τώρα, είπε, πρέπει οι κοινωνικοί εταίροι να επικεντρωθούν στα όσα απασχολούσαν πριν την πανδημία, τονίζοντας με τη σειρά του την ανάγκη επίσπευσης του διαλόγου για τον κατώτατο μισθό και το συνταξιοδοτικό αλλά και ρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των άτυπων μορφών απασχόλησης και των χαμηλών μισθών.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη θέση της ΔΕΟΚ για ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, μέσα και από νομοθετικές ρυθμίσεις.

Προφανώς τα θέματα αυτά θα συζητηθούν, μαζί με άλλα, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα και θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, με θέμαπροτεραιότητας τη ρύθμιση του εθνικού κατώτατου μισθού, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συνέχιση της στήριξης στοχευμένα, ζητούν οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι

Σε δικές τους παρεμβάσεις, οι εργοδοτικές οργανώσεις καθησυχάζουν μεν για το ενδεχόμενο απολύσεων, εξαιτίας της διακοπής των σχεδίων στήριξης του υπουργείου Εργασίας, αλλά τονίζουν την ίδια ώρα την ανάγκη κρατικής βοήθειας στοχευμένα εκεί όπου παρουσιάζεται ανάγκη, αφού οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα μειώθηκαν αλλά δεν εξέλειπαν.

Μιλώντας στον «Φ», ο γ.γ. του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, χαρακτήρισε λογική εξέλιξη την άρση της στήριξης, τονίζοντας όμως την ανάγκη διαλόγου για τομείς για τους οποίους η στήριξη δεν θα πρέπει να μηδενιστεί εντελώς στο τέλος Οκτωβρίου. Έφερε ως παράδειγμα τα τουριστικά γραφεία, εξαιτίας των περιορισμών που συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά και της επιφυλακτικότητας, λόγω της πανδημίας, για ταξίδια. Κληθείς δε, να σχολιάσει τις ανησυχίες για απολύσεις, ο γ.γ. του ΚΕΒΕ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει τέτοιο φαινόμενο, λόγω και της παρατηρούμενης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Δεν απέκλεισε, πάντως, να υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας λόγω τερματισμού εργασιών όσων επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αλλά, όπως σημείωσε, η ανάκαμψη της οικονομίας που καταγράφεται, σε συνδυασμό με τη μακρά στήριξη που υπήρξε, θα περιορίσει και αυτές τις απώλειες.

Από πλευράς του, ο γ.δ. της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, χαρακτήρισε επίσης λογική την απόσυρση της στήριξης, τονίζοντας όμως πως υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας για τους οποίους η στήριξη θα πρέπει να συνεχιστεί στοχευμένα, εφόσον τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να τους επηρεάζουν. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον κλάδο των εμπορικών εκθέσεων, στις γαμήλιες δεξιώσεις και στις συναυλίες, που εξαιτίας των περιορισμών πρέπει να εξεταστούν ως διαφορετικές περιπτώσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε, πάντως, πως υπάρχει επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, ενώπιον των οποίων θα τεθούν συγκεκριμένα αιτήματα, προκειμένου κάποια στήριξη να συνεχιστεί στοχευμένα και όχι απαραίτητα μέσω της επιδότησης του μισθολογικού κόστους τους.

Philenews